Home Wonen Smaragd op Insulindeweg beste bouwproject van 2016

Smaragd op Insulindeweg beste bouwproject van 2016

0
De Smaragd bij Station Muiderpoort.

het woongebouw Smaragd aan de Insulindeweg tegenover het Muiderpoortstation heeft de Zuiderkerkprijs 2016 gewonnen. Het is de prijs voor het beste bouwproject van Amsterdam van het afgelopen jaar. De jury beoordeelde de inzendingen op architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma en duurzaamheid. Smaragd is een project van architect M3H Architecten en ontwikkelaar de Alliantie.

Beeld Hans Heitgeert

De Alliantie heeft volgens de jury met het project in de Indische Buurt geïnvesteerd in een bouwblok van hoge architectonische kwaliteit met 102 woningen. Opvallend is dat de mooiste plekken zijn toebedeeld aan de dertig sociale huurwoningen die bijzonder ruim zijn opgezet. Deze woningen profiteren van de unieke plek aan de groene binnentuin en het vrije uitzicht op een speeltuintje. De rest van het blok bestaat uit 22 vrije sector huurwoningen en 50 koopwoningen. Daardoor draagt het bij aan de diversiteit in de wijk.

Veel details
Er is niet overdreven gerefereerd aan de bouwstijl van de Amsterdamse School, zegt de jury, maar met gepaste afstand wordt er subtiel naar verwezen. Het gebouw voelt rijk aan door de vele details en slimme materiaalcombinaties, van bijvoorbeeld baksteen en betonplaat, die samen een harmonisch geheel vormen. Het optimistisch lichtgekleurde gebouw is een visitekaartje voor de buurt wanneer je onder het spoorviaduct uitkomt.

Aanwinst voor de wijk
Ook over de locatie maakt de jury een opmerking. Deze bijzondere locatie gaf M3H Architecten een bouwfysische uitdaging vanwege de geluidsbelasting. Dit is onder andere slim opgelost door een serre aan de gevel te plaatsen die tegelijkertijd als geluidsbuffer en buitenruimte dient. De Smaragd is een aanwinst voor de hele wijk door een ontzettend lastige plek aan de spoordijk een gezicht en een bestemming te geven. Het is een stoer gebouw dat op alle fronten vakmanschap toont.