Home Overzicht Soep langs de lijn

Soep langs de lijn

0
Renee Ritsma met haar keukenmateriaal.

Renee Ritsma maakt heel veel soep. Heel veel emmertjes soep staan er in Parkhuis Park de Meer op het aanrecht bij het raam als ik haar spreek. De emmertjes zijn voor afnemers van soep dit weekend, dat zijn onder andere de sportverenigingen WVHEDW, VVGA, Geuzen/Middenmeer, AV23, RIC en zorginstelling Philadelphia.

Tekst Jan Molenaar | Foto Frank Schoevaart

Ze kwam op het idee om soep te gaan maken door de ervaringen van haar kinderen. Die konden bij hun sportverenigingen alleen ongezond voedsel krijgen.  Renee maakt niet alleen soep, ze kan ook voor lunches en hapjes zorgen. Dat doet ze alleen of in samenwerking met vrijwilligers en/of mensen met een verstandelijke beperking. Voor de samenwerking met deze laatste groep werkt ze nauw samen met Ewald Swinkels van Philadelphia.

Ook regelt ze de lunches voor mantelzorgers en verzorgt ze maaltijden bij VVGA. Daar bij VVGA wordt in het kader van integratie regelmatig gezamenlijk gegeten door verstandelijk beperkte mensen en tennisleden en andere mensen uit de buurt. En als er hapjes rond gaan op de bingo: ook dan zit Renee daar achter.

Gezond en lekker
Renee begon als vrijwilliger met haar kookactiviteiten en heeft in 2016 haar eigen bedrijfje opgericht en krijgt dus nu deels betaald voor haar werk. Deels, want ze vervult ook nog met enthousiasme haar rol als vrijwilliger. Haar bedrijf heet ‘Soep langs de lijn’. De titel heeft een tweeledige achtergrond. Enerzijds is het natuurlijk veelal voor sportverenigingen. Anderzijds werkt ze met mensen samen die een beetje langs de lijn in de samenleving staan.

Het is een beetje jammer dat sportverenigingen vaak voor de traditionele soepen gaan

Renee vindt gezond eten belangrijk maar ze vindt het evengoed belangrijk dat het eten gewoon lekker is.  Het is ook niet per se biologisch. Soms voegt ze aan de maaltijden die ze levert iets ongezonds toe, gewoon omdat het lekker is. Dus ook broodjes knakworst kunnen opgenomen worden in het repertoire van Renee.

Ze heeft allerlei soepen in haar repertoire. Het is een beetje jammer dat sportverenigingen vaak voor de traditionele soepen gaan. ‘Eén van de mooiste herinneringen die ik heb is dat ik meer dan 50 liter erwtensoep maakte voor de nieuwjaarsborrel van WVHEDW. Klassieke erwtensoep met worst en roggebrood. Het was prachtig om de soep uit te serveren en mensen te zien genieten.’

Aanloop
Op de plek van het oude Ajax stadion verrees de wijk Park de Meer, met het Parkhuis. Aanvankelijk was er een beheerder van Dynamo en werden activiteiten georganiseerd op de eerste verdieping. Na een dreigende sluiting is het Parkhuis nu zonder vaste beheerder, maar met activiteiten op de begane grond en kantoren op de eerste etage. ‘Veel logischer,’ vindt ook Renee.

Volgens Renee zijn er voldoende enthousiaste vrijwilligers maar kan de aanloop van de bewoners uit de wijk nog wel wat verbeteren. ‘En eerlijk gezegd vind ik de naam van het buurthuis niet meer van deze tijd. Mensen hebben dan toch het beeld dat het een plek is waar zielige mensen bij elkaar komen.’

Renee vindt het belangrijk dat je je buren leert kennen. Dat is gezellig maar bovendien kunnen er zich situaties voordoen dat je op je buren bent aangewezen. Renee organiseert nu binnenkort een besloten avond filmavond voor dames, wat hopelijk weer het begin is van een nieuwe florerende buurtactiviteit.

Met liefde
Waar vroeger op deze plek mensen samen kwamen om de voetbalwedstrijden van Ajax te bekijken, daar komen nu buurtbewoners samen in het Parkhuis. Niet omdat het een plek is waar alleen maar mensen komen die geholpen moeten worden maar vooral omdat het er gezellig is. ‘Je kan er elkaar ontmoeten, en je kan er lekker eten natuurlijk.’

Als ik Renee vertel dat mijn moeder altijd een grote pan erwtensoep maakte als mijn broer jarig was en hij de avond van te voren al een kopje kreeg, zegt ze: ‘De soep van je moeder is altijd het lekkerst. En dat is ook mijn streven. Om net zo lekkere soep te maken. Met net zo veel liefde in ieder geval.’