Home Groen Sophia Herrick in lezingenreeks over bijzondere vrouwen in de botanische wetenschap

Sophia Herrick in lezingenreeks over bijzondere vrouwen in de botanische wetenschap

0

De hoofdpersonen In de reeks ‘(s)Heroes in botany’ van de Hortus zijn drie van Charles Darwin’s  penvriendinnen. Vrijdag is de tweede lezing in deze serie door botanisch filosoof Norbert Peeters. Sophia Herrick is de hoofdpersoon van deze avond.

In tegenstelling tot veel tijdgenoten erkende Darwin regelmatig het werk en de inzet van deze vrouwelijke onderzoekers. In uitgebreide correspondentie voedden de wetenschappers elkaar en daagden zij elkaar uit tot het ontrafelen van geheimen van de natuur.Wetenschap was in de 19de eeuw niet weggelegd voor vrouwen. Althans, zo dacht men.

Alleen de botanie, oftewel het verzamelen en bestuderen van planten, werd gezien als onschuldig tijdverdrijf dat geschikt was voor vrouwen. En het is dan ook vooral hier waar we zien dat vrouwen bijzondere, vooruitstrevende en letterlijk revolutionaire ontdekkingen deden.

Sophia Herrick (1837-1919) zette zich in voor de toegankelijkheid (popularisering zoals u wilt) van de wetenschap, gaf onderwijs en meisjes en schreef een kinderboek Chapters on Plant Life. Maar het meest bijzondere was haar kijk op de plantenwereld; planten zijn niet de sexloze, passieve gevoelloze wezens. Ze beschreef de gruwelijke wreedheid van carnivoren, verdiepte zich in het seksleven van orchideeen, en wist door de miscroscoop een heel andere wereld te tonen aan het publiek. Herrick deelde haar bevindingen met haar penvriend Darwin, die vol bewondering- en met credits- verschillende van haar ontdekkingen meenam in zijn werk.

De lezingenreeks (s)Heroes in Botany  wordt georganiseerd door de Hortus.  Op 15 maart van 20:00 tot 21:30 uur. Deelname is € 12,50 (€ 10,- op vertoon van studentenkaart), kaarten te koop via dehortus.nl