Home BoekvandeWeek Spannend boek en je steekt wat op over het Vaticaan

Spannend boek en je steekt wat op over het Vaticaan

0

2 Als een thriller begint met de dood van de paus, verwacht je dat het boek gaat over wie de Heilige Vader al dan niet heeft vermoord. Maar voor Conclaaf heeft Robert Harris een originelere invalshoek bedacht: om een opvolger voor de paus (die behoorlijke gelijkenis toont met paus Franciscus) aan te wijzen, komen 117 (of nee: 118) kiesgerechtigde kardinalen bij elkaar, die in afzondering in het Vaticaan moeten uitmaken op wie van hen de keuze valt. En dan blijkt dat wereldse zonden de kardinalen niet vreemd zijn.

Zoals altijd bij Harris is de hoofdpersoon iemand aan wie wij ons kunnen spiegelen: deken Lomeli, een vertrouweling van de overleden paus, moet de verkiezing in goede banen lijden. Hij heeft zelf absoluut niet de ambitie voor het hoogste ambt te gaan en wordt gekweld door twijfels aan de Kerk. Hij is geen passieve figuur: er blijkt zich vlak voor de dood van de paus iets te hebben afgespeeld, dat hij gaat uitzoeken. En dat zal flinke consequenties hebben.

Een nieuwe paus is gekozen als hij tweederde van het aantal stemmen bijeengaart. Al gauw tekenen zich enkele favorieten af en dan dienen zich de verwikkelingen aan. Bij de recente Amerikaanse verkiezingen hebben we kunnen zien dat het volgen van een stemming spannend kan zijn, en Harris heeft het fluctueren van de stemmingsuitslagen als leidraad in dit boek genomen. En reken maar dat dat werkt, Conclaaf is ouderwets unputdownable. Lomeli ziet tot zijn afgrijzen het aantal stemmen op hemzelf steeds meer groeien en ook blijkt dat de vorige paus een aantal verrassingen in petto had voor zijn opvolging.

In tegenstelling tot Dan Brown zet Robert Harris de gebeurtenissen geloofwaardig neer en verdiept zich in de psychologie van de hoofdfiguren. Conclaaf is razend spannend en je steekt er nog eens wat van op met betrekking tot de gang van zaken in het Vaticaan. Dat het slot misschien een beetje vergezocht is, neem ik graag voor lief. Al is het interessant om te bedenken of paus Franciscus dit boek gelezen heeft en of hij er door op een idee gebracht is. bestellen

______

Conclaaf is geschreven door Robert Harris,
vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos
en uitgegeven door Uitgeverij Cargo
Leo Kenter is boekverkoper bij  Pantheon Boekhandel, Sint Antoniesbreestraat 132