Aan de Fizeaustraat ligt een speeltuin, die tot zo’n zes jaar geleden de Frankendael speeltuin heette. Tussen de sportvelden van Drieburg en de Gooiseweg, op een glooiend perceel, met netschommel, waterbaan, klimtoren, kabelbaan, klimboom en op deze tropische Vaderdag zelfs een zwembadje.
Door Dick Feenstra
Er staan picknicktafels onder een afdak, twee containers, met keukentje, winkeltje, vergaderlokaal en een toilet. Aan de rand van het gebied ligt een lap met tuinen die door volwassenen en kinderen bewerkt worden. Daar groeien o.a. aardappels waar naambordjes bij staan. De kinderen die de speeltuin bezoeken, hebben in het voorjaar een aardappel meegenomen en die in de grond gestopt. Op dit moment zijn ze bijna een meter hoog en staan de eerste planten in bloei. Daar wordt met de kinderen, na het rooien, patat of chips van gebakken.
Behoud de speeltuin
Sinds zes jaar komt deze lommerrijke, natuurgroene speeltuin met zijn smulbos, barbecue en pizzaoven de vergrijzing van Amsteldorp te boven. Daarvoor was de speeltuin vooral dicht, het hek op slot en de beheerder met pensioen. Wat ooit een ontmoetingsplek was voor de buurt, waar gedanst werd, geklaverjast, geknutseld, toneelvoorstellingen werden gegeven, verviel en verliep. Slopers, samen met asbest opruimers maakten een eind aan het wijkgebouw, waar veel Amsteldorpers elkaar ontmoetten. De gemeente had plannen om op het perceel een school en een skatebaan te realiseren en toen kwam er een groep: ‘Behoud de speeltuin’.
Op deze tropische Vaderdag staat er zelfs een zwembadje
Sleuteldienst
De buurt is aan het verjongen en meerdere ouders stonden steeds weer met hun kroost voor het dichte hek van die speeltuin. Ze namen initiatief, belden, het nummer op het bord, regelden subsidie, schakelden Wijkopbouw in, sloten een convenant met de gemeente en organiseerden een sleuteldienst. De speeltuin is weer elke dag open. Open dankzij zo’n 50 gezinnen, die een week sleuteldienst doen: ’s ochtends maken ze het hek open en ’s avonds sluiten ze af.
Speeltuincommissie organiseert activiteiten
De gemeente heeft zich verantwoordelijk gesteld voor het onderhoud en de veiligheid en zorgde voor een aantal mooie en nieuwe speeltoestellen. De speeltuincommissie organiseert activiteiten, workshops en vieringen. Afgelopen Pasen, met Halloween, met Vaderdag en er komt een zomerfeest. Door scholen wordt de speeltuin gebruikt, voor een sport- of speldag. Op initiatief van de speeltuincommissie wordt gewerkt aan ‘het kapotte sokken kunstwerk’, vier meter lang, wat, voor drie maanden, bij de toegangsweg van de wijk komt te staan. Kinderen werken in dit project samen en vlechten met textiel, het wapen van Amsteldorp waarin een plattegrond van de wijk, onder begeleiding van een kunstenares.
De speeltuincommissie organiseert activiteiten, workshops en vieringen
Lange rijen bij uitvoeringen
‘Aan de Fahrenheitsingel is rond 1923 een kleine speeltuin aangelegd,’ vertellen Leo en Rietje Post. Rietje is 75 jaar geleden geboren in het huis waar ze nu nog woont, destijds, textielwinkel Tijsterman in de Toricellistraat. ‘Ome Wim en Mien Papagaai waren de mensen die de Frankendael speeltuin opzetten. Twee jaar daarvoor was de Witbuurt (genoemd naar de toenmalige burgemeester) bij Amsterdam gevoegd en werd met de tijd de Wetbuurt genoemd. Bij de Operette Zangers Groep, waar ik aan ballet deed, leerde ik Leo kennen. Voor de uitvoeringen op de speeltuin stonden de mensen 60 jaar geleden, drie dagen lang in rijen voor de deur. In de jaren zeventig is de speeltuin verplaatst: er kwamen flats van twee en drie hoog voor in de plaats.’
‘Het is Vaderdag,’ zegt Leo, ‘Rietje betoverde me destijds met haar ballet en we wonen nu 50 jaar in dit huis. Onze kinderen komen vanmiddag. Ik heb veel geluk gehad, maar nooit seksuele voorlichting. Mijn vader zei: ‘Als je kan schommelen, kun je ook wippen.’
www. Speeltuinamsteldorp.nl