Home Kunst Spitsvondige bierreclame met pin-up

Spitsvondige bierreclame met pin-up

0

De zijmuur van het beroemde Café Hesp aan de Weesperzijde heeft al een eeuw lang geschilderde reclames. De bierreclame gaat terug op een oud voorbeeld, maar wat doet die pin-up girl daar in de top van de zijgevel?

Door Hansje Galesloot| Beeld Stef Coronel

Historische muurreclames in Oost

Aflevering 6

Alle afleveringen

Geschiedenis is nooit ver weg bij Hesp. Aan de gevel hangen lantaarns met behalve Hesp ook de naam De Posthoorn. Zo heette het in 1890 opgerichte café oorspronkelijk, maar algauw kreeg het de naam Hesp naar de achternaam van de drie broers die samen de zaak dreven. Binnen is het oude bruine café nog maar weinig van karakter veranderd. Hesp is nu een typisch biercafé met zo’n dertig speciaalbieren op tap, waaronder het eigen merk Hesp Blond. Ook die specialisatie in ambachtelijk gebrouwen bier is een ode aan de geschiedenis.

Geel Dafje met wit dak
Lange tijd was Hesp niet alleen een café, maar ook een slijterij en distilleerderij. Om de hoek, in de Overamstelstraat, hoorden nog enkele panden bij de zaak. Bestellingen werden overal in de stad bezorgd. Drankjes van eigen recept kregen namen als Les Trois Frères of Three Brothers. Hesp adverteerde ook trots met haar ‘elektrische gazeuse- en mineraalwaterfabriek’. Een familielid, Patrick Hesp, vertelt op het Geheugen van Oost dat toen een van de drie broers zich na de oorlog uit de zaak terugtrok, hij een gloednieuwe auto van zijn zoons kreeg. Een Dafje, knalgeel met een wit dak, verwijzend naar het favoriete drankje van pa: advocaat met slagroom. Maar ook een cadeau geheel volgens diens wet: laat je klanten nooit zien wat je je kunt veroorloven. In de jaren zestig veranderde Hesp in een journalistencafé, toen de Wibautstraat een krantenstraat werd met vestigingen van Volkskrant, Parool en Trouw. In 1991 kwam de zaak in handen van Han van Beek, die er al twintig jaar kelner was. Na het vertrek van de kranten in 2007 zakte het café wat in, maar de oplevering van de torens van de Omval zorgde voor nieuwe klandizie.

Zoek de verschillen
Op een foto uit het begin van de vorige eeuw is het voorbeeld te zien voor de huidige bierreclame. ‘Specialiteit in Amstelbieren, alhier verkrijgbaar per glas of flesch.’ Het is keurig nageschilderd, alleen… er staat nu Kornuit. Nader onderzoek leert dat het biermerk voortdurend verandert. Op foto’s uit de jaren tachtig vertoont de zijmuur diverse reclames voor Amstelpils, in een andere vormgeving. In 2004 dook de fraaie belettering uit begin 20ste eeuw weer op – maar nu stond er Grolschbieren. In 2010 werd het weer Amstel, in 2011 keerde Grolsch terug. De grootste verandering kwam echter in 2015. Edward Schenk van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam kwam er bijna dagelijks langs en was in november getuige van het weghalen van het steigerdoek. Wat bleek: niet alleen was het merk nu veranderd in Kornuit, ook was er een dame met borsten als meloenen verschenen die reclame maakte voor Pepsi Cola.

Geestig gebruik historisch beeld
Navraag bij de café-eigenaar wijst uit dat die afbeelding niet eerder op de muur zat. ‘Ik heb de Pepsireclame erop laten zetten omdat ik pin-ups leuk vind en omdat het volgens mij wel past in het beeld van Hesp,’ aldus Han van Beek. Voor de tekening zelf is wel een historisch voorbeeld gebruikt uit de jaren zestig. Tot die tijd droegen Pepsi-modellen hooggesloten badpakken met pijpjes, maar in dat decennium brak de bikini door. Eerst had de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam bedenkingen bij de aangepaste bierreclame. Maar eigenlijk is het wel een geestig gebruik van een historisch beeld. En die pin-up girl? Een minpuntje is dat de reclame hier nooit gezeten heeft, wat voor de werkgroep van Schenk c.s. wel het uitgangspunt is bij alle restauraties van gevelreclames. Maar voor de liefhebbers van vintage reclame is dit een prachtig tijdsbeeld.