Home Groen Spruitjes in de Hof van Eden

Spruitjes in de Hof van Eden

0

Boven het hek bij het terrein van de voormalige atletiekbaan Zeeburgia staat nu: Hof van Eden. Deze veelbelovende naam hoort bij een complex van volkstuintjes dat ooit onderdeel was van de Volkstuinvereniging Frankendael. Ik tref daar Henrike de Goede, bij haar tuintje met lila huisje.

Door Ton Hendrix

‘Ik tuinier hier nu ongeveer twee jaar, ik ben heel vers. Daarvoor had ik een pallet-bak op de Paradijstuin, dat was bij Oostpoort. Dat moest weg. Ik stond intussen hier vier jaar ingeschreven en kon op dat moment een tuintje krijgen. Van een vierkante meter naar een hele tuin! Ik was er erg blij mee. Mijn tuin hier is ongeveer 200 m².

Er zijn in de Hof van Eden zo’n vijf mensen die een moestuin hebben, de rest gebruikt de tuin vooral voor ontspanning. Zoals je ziet, heb ik zes bedjes gemaakt. Ik heb een rouleerschema, dat gebruik ik om wisselteelt toe te passen. Elk jaar schuift elk soort groente een plaats op.’

Vechten tegen onkruid
‘Ik verslindt allerlei boeken over bodem en permacultuur. Ik probeer een paar van die principes hier toe te passen. Ik ben nu bijvoorbeeld bladeren aan het bijeen harken, die gebruik ik om te mulchen, dat wil zeggen dat ik daarmee de bedden bedek in de winter.

Ik had dit jaar weinig aardappelen, maar voor het eerst had ik spruitjes, dat had ik al vaak vergeefs geprobeerd. Bonen doen het altijd goed en dit jaar zijn ook de pompoenen gelukt.

Het is niet zo dat ik geen groente meer hoef te kopen, het is maar een klein oppervlak, ongeveer vier m² per bedje. Een afgebakend stukje in het gras. Ik kan wel meer bedjes maken, maar dat geeft ook meer werk. En het is al vechten tegen het onkruid.

We hebben hier niet echt een moestuinclub, maar we ruilen wel onderling stekjes. Of iemand heeft pootuitjes over en geeft die weg. Los daarvan is er de zogeheten ‘kascommissie’, dat zijn de mensen die de gemeenschappelijke kas hiernaast onderhouden. Van de oogst uit de kas wordt op de tuinwerkdag in september soep gemaakt. We hadden toen ook druiven en iemand had een chutney gemaakt van de tomaten, zo kon iedereen een potje meenemen. Het is hartstikke leuk zo medetuiniers tegen te komen, en ik zit hier naast het hek, voldoende aanspraak dus.’

Weinig regels
‘In het zomerseizoen is het hek open tussen 8.00 en 20.00 uur, dan komen er vaak mensen een rondje lopen. ‘Mag ik even rondkijken?’ In het winterseizoen is het hek gesloten, we hebben hier inbraken gehad, vooral mensen achterin hebben daar last van. We zijn daar voorzichtig door geworden.

Veel regels hebben we hier niet, je moet de heg bijhouden en het pad onkruidvrij. Je kunt in je tuintje je eigen gang gaan. Ik geloof dat er geen regels over zijn, maar de meeste mensen hier gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, heb ik de indruk.

De Hof van Eden is een stichting, en is 15 jaar geleden hier begonnen. Uit de begintijd zijn er nog wel een paar tuiniers over. Mijn tuin was vroeger geen moestuin, waar nu de bedjes zijn was gras, alleen achterin stonden een paar worteltjes. Er was een tijdje niks aan gedaan voor ik hier kwam. Ik heb veel stenen uit de grond moeten halen en ik heb de bedden verrijkt met nieuwe aarde en mest. Mest halen doen we samen, dat is individueel initiatief, geen zaak van de stichting.

Buiten de bedden heb ik nog frambozenstruiken, kruisbessen en bramen. Het is nu winterseizoen, je ziet, er staat nog palmkool en wat spruitkool. Maar de tuin is bijna leeg nu.’

Informatie www.vtvfrankendael.nl | Reacties [email protected]