Home Overzicht Staat het beste gebouw van het afgelopen jaar in Oost? Dat weten...

Staat het beste gebouw van het afgelopen jaar in Oost? Dat weten we op 12 april

0

De tien gebouwen zijn genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2018. Daarvan staan er vier in het oostelijk deel van de stad. Wat is het beste gebouw van afgelopen jaar? Welke architect en opdrachtgever krijgen op 12 april de Gouden A.A.P. 2018 uitgereikt?

In het Oostelijk deel van de stad gaat het om vier opmerkelijke en heel verschillende projecten. Het nieuwe buitenverblijf van de olifanten in Artis is een ontwerp van Thijs de Zeeuw. Door de vernieuwing hebben de dieren meer ruimte, natuur en speelvoorzieningen ter beschikking. Ook is er een groot waterbassin aangelegd waarin de olifanten kunnen badderen. Het water komt uit het Entrepotdok. Om bezoekers oog in oog te kunnen laten staan met de olifanten is er een verdiepte brug door het water gemaakt.

Datacenter AM4
Een ander opmerkelijk gebouw is het datacenter AM4 dat in het Science Park staat. Het bestaat uit een twaalf verdiepingen tellende toren die meer dan zeventig meter hoog is. Het gaat om het tweede datacenter van Equinix op Amsterdam Science Park. De nieuwe locatie biedt klanten volgens Equinix toegang tot tachtig procent van Europa binnen vijftig milliseconden. Het datacenter staat in verbinding met ruim 150 netwerken. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects en Equinix is de opdrachtgever.

De IJhal van het Centraal Station
Ook de IJhal, die is gelegen aan de IJzijde van het Centraal Station is een van de tien genomineerden. De IJhal ligt aan ‘t IJ, evenwijdig aan het station Amsterdam CS, onder het busplatform en boven de nieuwe autotunnel en de NoordZuidlijn. Het zicht op ‘t IJ en de transparantie die hiermee gepaard gaat is een belangrijk ontwerpuitgangspunt. Het is een project van Wiel Arets Architecten en ontwikkelaar NS Poort Ontwikkeling.

Appartementengebouw aan de Wibautstraat/Grensstraat
Op de hoek van de Wibautstraat en de Grensstraat staat het door Bedaux de Brouwer Architecten ontworpen appartementengebouw. Het appartementengebouw vormt de nieuwe kop van een 19e eeuws blok portieketagewoningen aan de Wibautstraat en de sluitsteen van de statige herenhuizen met weelderige voortuinen in de Grensstraat. Het gebouw maakt het bestaande bouwblok af en vormt een schakel tussen de kleinschalige bebouwing in de Grensstraat en de grotere complexen aan de Wibautstraat. Bedaux de Brouwer Architecten en ontwikkelaar De Grachtengordel tekenden voor dit project.

Totaal tien genomineerden
De andere zes genomineerden zijn De Boel, Ru Paré Community, de Augustanahof, de Henricus School, het Van Eesteren Paviljoen, Nautique Living (Student Experience).

Deze grote Amsterdamse Architectuurprijs is voor het gebouw dat volgens de vak- én de publieksjury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2017 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. Het is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever.