Home Overzicht Stadsbestuur wil rem op hotels strakker aanhalen

Stadsbestuur wil rem op hotels strakker aanhalen

0
Het Leonardo Royal Hotel bij metrostation Overamstel is onlangs geopend.

In Oost groeit het aantal hotels nog steeds. Onlangs opende het Leonardo Royal Hotel in het Amstelkwartier en telt 490 kamers. Ondanks de rem op de rem van nog meer hotels staan er in de stad nog zo’n 40 hotels in de planning, waarvan twaalf in Oost. Alleen op IJburg is er nog plaats voor een nieuw hotel.

Al  sinds 2016 al probeert de stad om de groei van het aantal hotels aan banden te leggen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het stadsbestuur dat het de ambitie is om hotelontwikkeling af te remmen en nieuwe hotelontwikkeling alleen mogelijk te maken als er sprake is van een duidelijke kwaliteitsverbetering in de directe leefomgeving.

Oude bestemmingsplannen
Jaren geleden is in bestaande bestemmingsplannen bepaald dat sommige plekken een hotelbestemming mogelijk is. Dankzij deze regels kunnen eigenaren, ontwikkelaars en exploitanten daar toch nog een vergunning voor een nieuw hotel krijgen. Nieuwe hotelbestemmingen worden wel afgewezen. Slechts twee nieuwe initiatieven zijn positief beoordeeld bij de aanvraag voor een vergunning.

Beleid ontoereikend
Het stadsbestuur onderzoekt nu of het mogelijk is om de komst van nieuwe hotels via bestemmingsplannen, de Omgevingswet en erfpacht te voorkomen. Het huidige beleid is dus ontoereikend. Daarom wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen mogelijk zijn, zoals dus onder meer de Omgevingswet. Die treedt in 2021 in werking.