Home Overzicht Stadsdeel Oost: Bruggen niet gevaarlijk

Stadsdeel Oost: Bruggen niet gevaarlijk

0

De situatie rond de Amsterdamse Schoolbruggen in de Watergraafsmeer is niet gevaarlijk, zo heeft een woordvoerder van het stadsdeel laten weten. Dit naar aanleiding van de brief, die Erfgoedvereniging Heemschut naar het stadsdeel stuurde over gebrekkig onderhoud van de bijzondere bruggen van architect Piet Kramer. Eens is het jaar vindt er inspectie plaats en uit de laatste in november is niet gebleken, dat er gevaarlijke bruggen zijn.

Beeld Corrie Groen-Pickhard

W el wordt er bij controle allereerst naar de veiligheidssituatie gekeken. Heemschut pleit ervoor, dat ook het esthetisch en cultuurhistorisch aspect flink wordt meegewogen. Dat is in het algemeen trouwens wel het beleid van het stadsdeel. In elk geval zal de Hartmanbrug worden gerepareerd en zullen ook bij andere bruggen waar nodig reparaties komen en zullen sommige een nieuw verfje krijgen.

Dat het stadsdeel wel degelijk hart voor monumenten heeft blijkt uit het besluit, zij het wel met enige vertraging, vorige week om de mooie neo-classicistische panden Weesperzijde 4-15 tot gemeentelijk monument te verklaren. Een aanmoediging voor de bewoners van de Tweede Oosterparkstraat om enthousiast mee te werken aan de aanwijzing tot gemeentelijk monument van de panden 233-271.

Onlangs heeft het stadsdeel het voor elkaar gekregen enkele complexen van architect Piet Zanstra uit 1953 in de Edisonstraat, de Avogadrostraat, de Berthelotstraat en de Radioweg als goede voorbeelden van na-oorlogse architectuur op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen.

Heemschut heeft nog een flink aantal andere complexen op zijn verlanglijstje staan voor aanwijzing. Binnenkort heeft zij hierover overleg met de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente.