Home Overzicht Stadsdeel kan bouw hotels in bepaalde buurten uitsluiten

Stadsdeel kan bouw hotels in bepaalde buurten uitsluiten

0

De bestuurscommissie kan gebieden aanwijzen die op voorhand worden uitgesloten voor de ontwikkeling van hotels. Daarmee kan per buurt worden bekeken waar eventueel ruimte is voor nieuwe hotels en waar juist niet. Buiten die specifieke gebieden blijft het principe nee, tenzij gelden, met beperkte ruimte voor nieuwe hotels. Alleen als initiatieven echt iets toevoegen aan de markt en de omgeving wordt vanuit de gemeente medewerking verleend.

Nieuwe plannen voor de bouw van hotels worden getoetst op verbinding met de buurt, kwaliteit, innovatief karakter, duurzaamheid, sociaal ondernemerschap en vestigingsklimaat voor bedrijven. Het effect van het nieuwe beleid van de gemeente is een rem op de groei van het aantal nieuwe hotels in Amsterdam. Dat draagt volgens het college bij aan een beter evenwicht tussen bewoners, bezoekers en bedrijven in de stad.

Strakker monitoren
Lopende projecten die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond. Soms duurt het wel 8 of 10 jaar voordat een project wordt voltooid. Het college gaat strakker monitoren welke projecten ook daadwerkelijk leiden tot een hotel en welke van de lijst met initiatieven kunnen worden afgevoerd. Het college blijft inzetten op spreiding naar de randen van de stad en de regio. Daarvoor zal een regionale hotelloods worden ingezet, die onder andere locaties in beeld brengt en initiatiefnemers door gemeentelijke processen heen loodst. Wethouder Ollongren van Economie bespreekt het voorstel op 29 juni met de gemeenteraad.