Home Duurzaam Stadsdeelcommissie Oost unaniem tegen geplande biomassacentrale Nuon in Diemen

Stadsdeelcommissie Oost unaniem tegen geplande biomassacentrale Nuon in Diemen

1

De stadsdeelcommissie Oost heeft het advies van de gebiedscommissie IJburg/ Zeeburg over de geplande biomassacentrale in Diemen unaniem overgenomen. De commissie betwijfelt of zo’n centrale duurzaam is.

Nuon claimt dat de biomassacentrale duurzaam is. De stadsdeelcommissie betwijfeld dat. Bij de verbranding komt een grote hoeveelheid vanwege de grote hoeveelheid luchtverontreinigende ZZS-stoffen. ZZS stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze onder meer kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren of zich in de voedselketen op hopen.

Op 29 maart is er om 20.00 uur een debatavond met sprekers en optredens in Lolaland op IJburg. Check /halloijburg.nl

De stadsdeelcommissie heeft het dagelijks bestuur van het stadsdeel onder meer geadviseerd om de rapporten die aan de aanvraag ten grondslag liggen kritisch te laten toetsen door externe adviseurs. Maar ook in gesprek te gaan met de provincie en Den Haag over de wenselijkheid en legitimiteit van de reeds verleende en nog te verstrekken subsidies aan dit soort zeer beperkt duurzame en ernstig verontreinigende centrales.

De stadsdeelcommissie wil ook dat bewoners van Amsterdam geïnformeerd worden over het recht om te mogelijkheid gebruik te maken van hun bewonersrecht op participatie en ondersteuning bij het indienen van zienswijzen. Dat kan tot tot 16 juni 2019. Ook de gemeente Amsterdam en het stadsdeel moeten zienswijze indienen om de bezwaren kenbaar te maken.

Het afgelopen najaar heeft minister Wiebes een stimuleringsregeling van 6 miljard euro beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energieproductie. Nuon/ Vattenfal heeft alles ingezet om deze subsidie binnen te halen voor de bouw van Nederlands’ grootste biomassacentralein Diemen, onder de rook van Amsterdam. Biomassa klinkt groen en duurzaam, maar klimaatwetenschappers, duurzaamheidsorganisatie en nu ook de politiek is zeer kritisch over deze richting.

De gemeente Amsterdam wil aan de andere kant van de stad de kolengestookte centrale Hemweg uitschakelen, omdat steenkool een vervuilende fossiele brandstof is. Die is vervuilend vanwege een forse uitstoot van fijnstof en roet. Het RIVM heeft vorig jaar aangegeven dat verbranding van biomassa méér uitstoot geeft van fijnstof dan steenkool.

 

Vorig artikelPaden in de Klein Duivendrechtse Polder tijdens broedseizoen afgesloten
Volgend artikelVariscoop, een avond met Nederlandse videokunst

1 REACTIE