Home Overzicht Stap in het OOG aan de gevel van Pakhuis de Zwijger en...

Stap in het OOG aan de gevel van Pakhuis de Zwijger en zie iets méér

0
Foto Patrick de Bruin voor Nieuwe Helden.

Vanaf de gevel van Pakhuis de Zwijger kijkt vanaf 24 september een enorm oog van circa 4 meter doorsnee de stad in. Deze opvallende kunstinstallatie nodigt mensen uit zichzelf en elkaar net iets meer écht te zien. Je stapt in het OOG en kijkt uit over de stad en de bewoners. Eerder keek het OOG uit over Amsterdam Noord en Den Bosch.

De bezoeker kan plaatsnemen in de pupil en zich losmaken van alles om zich heen en een ruimte creëren waarin je gewoon kunt zijn, en dus écht gezien kan worden. OOG Amsterdam is een stadsproject van artistiek leider en creator Lucas De Man en ontwerper Pascal Leboucq van Stichting Nieuwe Helden. Het is een cadeau aan de stad en haar bewoners.

Met OOG Amsterdam wil Stichting Nieuwe Helden de relatie tussen de mens en de stad, én de mens en zichzelf blootleggen. Je stapt als individu in het OOG waar je wordt ontvangen door een host die je in een stoel plaatst en je naar buiten rijdt. Je hangt in de lucht en overal om je heen zie je de stad door het OOG.

Na enkele minuten sluit het OOG en begint een interactief schouwspel. Met animatie en muziek word je meegenomen in een zoektocht waarbij je niet enkel de samenleving vanuit een ander perspectief ziet, maar ook je menszijn.

Lucas De Man pleit voor meer menselijkheid in de stad: ‘Als mens willen we ons gehoord voelen en gezien worden. Ook willen we onze kwetsbaarheid zo nu en dan kunnen laten zien. Onze stad moet een plek zijn waar daar ruimte voor is.’

Cadeau van de stad aan de stad OOG Amsterdam is een sociale installatie volgens het idee ‘Koop een kaartje, geef een kaartje’. Mensen, bedrijven en organisaties geven een deel van de door hen aangeschafte toegangskaarten door aan een aantal geselecteerde sociaal-innovatieve en maatschappelijke organisaties.

Deze organisaties geven op hun beurt de kaarten weg aan bijzondere Amsterdammers die zich inzetten voor de stad én aan mensen die zonder deze steun anders niet zo snel naar OOG Amsterdam zouden kunnen gaan. Op deze manier wil Stichting Nieuwe Helden de sociaal-maatschappelijke verbindingen in de stad verstevigen. Meer informatie is te vinden op www.oogamsterdam.nl.

OOG Amsterdam is open van 24 september tot en met 21 oktober. Doordeweeks van 18.00 uur tot 23.00 uur en in de weekenden van 11.00 uur tot 23.00 uur.

Wil je deze experience ook meemaken? Boek dan tickets (€12,50 per stuk) voor jezelf en iemand anders.