Home Wonen Stap voor stap

Stap voor stap

0

Heb je daar ook last van? Dat je eigenlijk elke werkdag van alles moet. Het begint met opstaan als de wekker gaat, ontbijten, douchen, kinderen naar school of de opvang brengen, hond uitlaten. Je moet van alles om op tijd aan je werk te kunnen beginnen. Soms word ik daar een beetje moe van. Op het werk is het niet anders; je hebt afspraken met klanten, vergaderingen, telefoondienst  of moet een andere planning afwerken

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Het nieuwe jaar is weer begonnen en ik heb geen goede voornemens. Ik blijf gewoon doen wat ik vorig jaar ook heb gedaan. Wanneer ik op een werkdag niet meteen naar een klant hoef, begin ik mijn dag met een ochtendwandeling. Dat is een goed begin van mijn dag.

Tip

Een paar keer per week rustig bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen, levert op termijn meer op dan één keer per week fanatiek sporten.

Met een activiteit als wandelen of lunchen is het scenario nog wel eens: ik ga zo naar buiten, ik eet zo wat, maar eerst nog even dit afmaken. Oh ja, dit moet ik ook nog even doen. En voor je het weet lunch je laat of helemaal niet en is het te donker om door het park te lopen. Door mijn werkdag te beginnen met een wandeling is dat probleem ondervangen. Ik vind het heerlijk om na de ochtendroutine niet meteen achter mijn bureau te gaan zitten, maar eerst naar het park te lopen en een wandeling te maken van ruim drie kwartier.

Een paar jaar geleden deed ik dat niet, want ik dacht dat ik moest werken. Ik dacht geen tijd te hebben om bijna een uur van mijn werkdag af te snoepen door te gaan wandelen. Ik ben er inmiddels achter dat mijn ochtendwandeling een belangrijke bijdrage levert aan een productieve werkdag. Ik maak steevast hetzelfde rondje. Waarom? Omdat ik dan niet na hoef te denken waar ik naartoe moet lopen en of ik lang genoeg aan de wandel ben. Ik heb een route waarbij ik in het park en een groot plantsoen loop, dus ik hoef ook niet vaak over te steken of mij langs fietsen, bankjes en bloembakken te wurmen op het trottoir. Voordeel hiervan is dat er ruimte in mijn hoofd is voor van alles en niets. Ik overdenk de dag die komen gaat en bedenk, zoals vanochtend tijdens de wandeling, waar mijn volgende column over moet gaan. Voor ik thuis ben heb ik in mijn hoofd de column al geschreven. Daarnaast geniet ik van de wind op mijn gezicht, de vogels die ik zie en hoor en het wisselen van de seizoenen. Wanneer ik mijn huis weer binnenstap, heb ik meestal helder voor ogen wat ik die dag wil doen en ga, na het maken van een verse kop thee, lekker aan het werk.