Home Overzicht ‘Stayokay Oost gooit de deuren open voor de buurt’

‘Stayokay Oost gooit de deuren open voor de buurt’

0

Medewerkers van het gerenoveerde Stayokay zijn klaar voor de ontvangst van zo’n vijftig gasten, veelal buurtbewoners. Lange tafels zijn feestelijk gedekt voor De Mengtafel, een culinair initiatief waarbij verbinding centraal staat. Er werd veel gevierd op 19 mei: de heropening van de locatie, het 90-jarig bestaan van Stayokay én de lancering van The 5th. Dat is een à la carte restaurant voor gasten en buurtbewoners. Eregasten deze avond zijn voormalig herbergouders Jan Klein en zijn vrouw Heleen.

Hester Aalberts

‘Wij gooien hier heel letterlijk de deuren open voor de buurt’, zegt locatiemanager Hermen Nijhuis. ‘Verbinding is voor ons een belangrijke kernwaarde. Daarom sponsoren we ook lokale activiteiten. Zo prijkt onze naam binnenkort op de shirts van het lokale basketbalteam. En vandaar dus ook deze Mengtafel: we willen de buurt letterlijk naar binnen halen.’ Op de vraag hoe hij die verbinding vast wil houden antwoordt hij resoluut. ‘Allereerst met The 5th. Ons prachtige restaurant is ook echt bedoeld voor de buurt. Verder organiseren we regelmatig pubquizzen. In maart vond hier de Blendmarket plaats, een ruilevenement dat aansluit bij een andere kernwaarde van Stayokay: duurzaamheid.’

Locatiemanager Hermen Nijhuis.

Hermen vertelt mij dat Jan Klein, oud-herbergvader van Stayokay Stadsdoelen, ergens in de vestiging is. Ik tref hem, gebogen over een sjoelbak. ‘Dit is mijn record! Ik heb nooit eerder alle schijven erin gekregen.’ Ondanks zijn respectabele leeftijd (84) past Jan naadloos in het hippe interieur. Zijn vrouw Heleen schuift ook aan. Van 1965 tot 1970 waren ze jeugdherbergouders in de Jordaan. ‘Het waren tropenjaren,’ zegt Heleen. ‘We hadden nauwelijks personeel!’

Jan kijkt om zich heen. ‘Er is eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Oké, er is nu bier en een bar, maar jongelui hier weten elkaar nog steeds te vinden en wisselen onderling druk ideeën uit.’ Heleen onderbreekt hem lachend. ‘Er werd wel meer uitgewisseld! Als die meiden een leuke jongen ontmoetten konden ze op een slaapzaal natuurlijk helemaal niks.’ ‘Nee,’ zegt Jan, ‘dan boekten ze ergens een hotelletje en kon ik die bedden opnieuw verhuren!’ Ze barstten in lachen uit.

Oud-herbergouders Jan en Heleen Klein.

Heleen vervolgt iets serieuzer dat de periode in de jeugdherberg hen beiden ongelooflijk heeft veranderd. ‘We waren heel degelijk en gingen elke zondag naar de kerk. De dominee wilde ons nog uit het hoofd praten naar het verdorven Amsterdam te gaan.’ ‘Inmiddels hebben we het geloof niet meer zozeer nodig als kapstok,’ zegt Jan. ‘We geloven allebei heel sterk in jonge mensen.’ Heleen: ‘Het is ontzettend belangrijk dat ze mensen uit verschillende landen en culturen ontmoeten en van elkaar leren.’ Jan: ‘Na de maaltijden hadden onze gasten corvee. En tijdens dat afwassen voerden ze de meest geanimeerde gesprekken! Het ging er soms heftig aan toe, maar er werd geen bord gebroken.’ Heleen zegt bijna plechtig: ‘Je bent op aarde voor elkaar, om er iets van te maken. Dat is me met de paplepel ingegeven’.

Stayokay directeur Marijke Schreiner opent De Mengtafel onder toeziend oog van gasten en pers. Een perfect georganiseerde avond met de ene heerlijke gang na de andere gaat van start. Kaartjes met vragen die bedoeld zijn om het tafelgesprek op gang te houden blijken al snel volstrekt overbodig.

Oscar Kocken is moderator van de avond. Als hij halverwege de avond een quiz onder de aanwezigen houdt krijg ik het even benauwd: ik behoor tot de laatste twee overgebleven kandidaten. Uiteindelijk verlies ik toch en daardoor gaat er een gratis weekendje in Stayokay aan mijn neus voorbij. Na het dessert besluit ik nog heel even neer te strijken in de bar annex relaxruimte. Net als de overige aanwezigen neem ik een half liggende pose aan op een comfortabele ligbank. Ik nip van mijn wijn, terwijl ik naar een film kijk op een enorm scherm. Helemaal niet verkeerd hier. Binnenkort toch maar eens een nachtje boeken?

Check www.stayokay.com