Home Overzicht Steun gezocht voor behoud Drijvende Tuin van Arie Taal

Steun gezocht voor behoud Drijvende Tuin van Arie Taal

1

In de Nieuwe Vaart ligt schuin tegenover de Oosterkerk ’t Yland, een drijvend eiland, dat is gemaakt van aan elkaar geknoopte piepschuimblokken. Vanaf de Pelikanenbrug bij de Hoogte Kadijk heb je een prachtig uitzicht op de bloemenpracht, de struiken en de pittoreske tuinhuisjes op dit vlot. Arie Taal van t’ Yland is op zoek naar steun en middelen om het bijzonder vlot in stand te kunnen houden.

Al dertig jaar ligt ’t Yland in de Nieuwe Vaart. Arie Taal heeft het vak om van afval piepschuim duurzame eilanden te maken geleerd van kunstenaar Robert Jasper Grootveld, zijn vroegere buurman, die aan het eind van de vorige eeuw begon met het aan elkaar knopen van met landbouwplastic en visnetten omhulde piepschuimblokken.

Op die manier ontstonden reuze vlotten die, opgehoogd met aarde, een goede hechtingsbodem vormden voor beplanting. De Drijvende Tuinen van Robert Jasper Grootveld zijn te vinden in de Entrepothaven. Maar het allergrootste en allerfraaiste exemplaar is ’t Yland, gemaakt door Arie Taal. Hij heeft jarenlang veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de opbouw en uitbouw van zijn tuin op het water. Hij werd daarin bijgestaan door zijn vrouw Kerstin.

’t Yland is altijd een plek geweest voor buurtbijeenkomsten en tuinfeesten en een vermaarde ontmoetingsplek voor de Amsterdamse kunstscene, met als hoogtepunt de vieringen van de Zonnewendes. Ook is zij een markante bezienswaardigheid voor varende, fietsende en touringcar rijdende toeristen.

Cultureel erfgoed
Arie en zijn vrouw zijn inmiddels bejaard en fysiek en financieel niet meer in staat om het nodige jaarlijks noodzakelijke onderhoud en aanplant van ’t Yland te kunnen blijven uitvoeren. Zij zijn op zoek naar steun en middelen om hun werk voort te zetten. Zij hebben al bezoek gehad van Roeland Lagendijk, gebiedsregisseur van stadsdeel Centrum. Hij benoemde de Drijvende Tuin van Arie Taal ‘cultureel erfgoed’. Maar hoe verkrijgt de Drijvende Tuin een status als cultureel erfgoed? De vlotten moeten worden gerestaureerd om voor het nageslacht bewaard te kunnen blijven. Hiervoor is subsidie nodig voor de stichting die Arie Taal voor dit doel heeft opgericht, de Stichting Onderzoek Experimenteel Wonen op het Water.

‘Vrienden van ’t Yland’ wil via Facebook belangstellenden  informeren en betrekken bij de voortgang van de restauratie van ’t Yland. Check www.facebook.com/hetYland