Home Levensvisie Stichting gaat in gesprek over toekomst Joodse Begraafplaats Zeeburg

Stichting gaat in gesprek over toekomst Joodse Begraafplaats Zeeburg

0

De Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg gaat met buurtbewoners en andere belangstellenden in gesprek over de toekomstige openstelling van de begraafplaats. Blijft de openstelling beperkt tot de open dagen of zouden geregelde excursies wenselijk zijn? Is het mogelijk een route te maken langs plekken die herinneren aan de grote joodse bevolkingsgroep die in Oost woonde? Zijn er nog andere ideeën om dit bijzondere culturele monument meer bekendheid te geven en beter in te bedden in andere initiatieven rond joodse geschiedenis? Op zondag 13 november 2016 is er in het Lloyd Hotel een bijeenkomst.

Eerst geeft Bart Voorzanger, vrijwilliger van de Stichting, een lezing over de laatste ontdekkingen in zijn onderzoek naar de vroegere indeling van de grafvelden en naar de sociaal-demografische kenmerken van de personen die hier begraven liggen. Bijzondere historische foto’s en kaarten ondersteunen zijn verhaal. In de discussie na de lezing is ruimte voor ideeën van aanwezigen over een bredere openstelling en bekendmaking van de begraafplaats.

De Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel verzorgt aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling ‘Landverhuizers in het Lloyd Hotel’. Deze gaat over de emigratie via het Lloyd naar Zuid-Amerika in de periode tussen de beide wereldoorlogen. Dit waren vooral joden op de vlucht voor pogroms.

Lang was de Joodse Begraafplaats Zeeburg naast het Flevopark een verwaarloosd terrein. Sinds enkele jaren werkt de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg aan restauratie van grafstenen en reconstructie van de oude grafvelden. De Open Dagen van april tot oktober trekken honderden bezoekers, die elk hun eigen verhaal hebben over de begraafplaats: sommigen hebben er voorouders liggen, anderen kijken er vanuit hun huis op uit en weer anderen hebben als kind stiekem op het terrein gespeeld.

De bijeenkomst wordt gehouden van 14.30 tot 17.00 uur in het Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden via [email protected]. Meer informatie via www.eerherstelzeeburg.nl.