Home Groen Stiekem tuintje werd Anna’s tuin en ruigte

Stiekem tuintje werd Anna’s tuin en ruigte

0
De laatste boerderij van de Watergraafsmeer werd na 1850 de Anna hoeve genoemd.

De laatste boerderij van de Watergraafsmeer, staat in Science Park. In 1719 heette het hofstede Landlust en na 1850 werd het de Anna hoeve, genoemd naar de overleden echtgenote van de eigenaar. Vorig jaar heeft café restaurant Polder zich in de boerderij gevestigd. Naast de hoeve zijn grondwerkzaamheden afgerond, sloten werden gegraven en ontstaat Anna’s tuin en ruigte.

Door Dick Feenstra

Het begon met een aantal biologiestudenten, die stiekem een tuintje hadden ingericht en het wordt een plek, die biodiversiteit stimuleert, waar kennis wordt verzameld over natuurontwikkeling en nieuwe vormen van landbouw. Er zal onderzoek worden gedaan en gezocht worden naar andere manieren om de grond te gebruiken.

Eigen ecosysteem
Joris Buis, die nauw betrokken is bij dit project, neemt me mee op een rondwandeling over het terrein dat een hectare groot is en voor het grootste deel nog braak ligt. Een deel zal gebruikt worden als tuin of voor landbouw. Een aantal van de producten die dat oplevert worden in de keuken van restaurant Polder verwerkt. Een kortere lijn is niet denkbaar: de tuin levert aan en ligt naast het restaurant.

De bedoeling is dat het een tuin met een permacultuur wordt. Dat wil zeggen: een tuin met een eigen ecosysteem, zichzelf als het ware in stand houdend. Bemesting zal uiteindelijk dan niet meer nodig zijn en door de juiste planten bij elkaar te zetten, hoeven chemische bestrijdingsmiddelen niet te worden gebruikt.

Het andere deel, Anna’s ruigte, wordt leefplek voor planten en dieren. De poldernatuur kan zich er (weer) ontwikkelen. Er zijn metingen gedaan en de ontwikkelingen in het gebied gaan studenten bijhouden. Er is een watergang aangelegd, die niet in contact staat met de omliggende sloten en gevoed wordt door regenwater. Dat geeft de mogelijkheid om de kwaliteit en de ontwikkeling van het leven in geïsoleerd water te volgen.

Dan vindt ook de feestelijke inwijding plaats… en wordt de eerste oogst in gerechten verwerkt.

Levend laboratorium
Het is een gebied voor wetenschappers maar zeker ook voor buurtbewoners. Buis vertelt dat het Kenniscentrum zich bezig gaat houden met biodiversiteit, stadsnatuur en stadslandbouw. Op de naastgelegen universiteit werken zo’n 100 wetenschappers, die zich met ecologie of bodem bezighouden. Het idee is dat zij hun kennis en vaardigheden voor dit project gaan inzetten. Het Living Lab, gaat proefvelden aanleggen en alternatieve vormen van landbouw toepassen. Op plaatsen wordt bijvoorbeeld olivijn of greensand aangebracht. Dat gesteente legt kooldioxide (broeikasgas) vast en door verwering geeft het kalk af aan de bodem. Dit levend laboratorium gaat lezingen, informatiebijeenkomsten en excursies organiseren.

Anna’s tuin en ruigte wordt daarnaast een ontmoetingsplek, waar de mens rust vindt, wandelt, tuiniert, kan leren en ook vergadert. Joris Buis nodigt wetenschappers en buurtbewoners uit om een bijdrage te leveren aan dit project: wie wil wat en kan wat? Zo is er bijvoorbeeld een imker die een bijenkast gaat plaatsen en onderhouden. De commissies ‘tuin (permacultuur)’, ‘onderwijs’ en ‘communicatie’ zoeken meer leden. Er worden vrijwilligers met initiatieven gezocht, die zich enkele uren per week willen verbinden en mensen die zin hebben om nu en dan te werken in de tuin. Voor iedereen die zin heeft is er eenmaal in de twee weken een werkdag op zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Joris Buis wil laten weten, dat iedereen welkom, is op de opening van Anna’s tuin en ruigte op zaterdag 20 mei. Dan vindt ook de feestelijke inwijding plaats van café restaurant Polder. Vanaf 15 uur zullen er excursies zijn, zal er een bandje spelen, geeft de Onkruidenier uitleg over eetbare planten en wordt de eerste oogst in gerechten verwerkt.

De website van Anna’s tuin en ruigte is: Annastuin.nl. De polderklei gaat weer bebouwd worden, net als in de tijden van hofstede Landlust en de Anna hoeve.

 

Vorig artikelGroene daken goed voor natuur, voedsel en wetenschap
Volgend artikelLaterna Magica krijgt nieuwe ontdektuin op Boomplantdag