Home Overzicht Irritante straatverkoop op Oostpoort eindelijk verboden

Irritante straatverkoop op Oostpoort eindelijk verboden

0

Het wordt een stuk plezieriger in winkelcentrum Oostpoort. Je kunt straks weer rustig over het Land van Cocagneplein lopen en boodschappen doen. Abonnementen- en energieverkopers klampen je dan niet meer aan. Voor colporteurs is het met ingang van november verboden gebied.

‘Vanmiddag ging ik naar winkelcentrum Oostpoort. Ik moest daar eerst langs AH om naar de andere winkels te gaan en ik zag al dat een jongeman in een rode jas met NRC erop vrij opdringerig en drammerig een passant aanhield dus ik werd er al benauwd en geïrriteerd van’, schrijft een bewoner aan het NRC.

Opdringerige verkoop
‘Ik moest langs een collega en ik kijk al voor me uit om deze jongeman te passeren, en toch wordt mij opdringerig gevraagd of ik een krant wil. Ik zeg nee en loop meteen door. Krijg ik nog commentaar ook. Of ik niet eens wat kan zeggen. Er staan daar wel vaker mensen diverse kranten of energie maatschappijen maar deze vond ik ronduit zeer opdringerig tot onbeschoft.’

In opdracht van ‘nette bedrijven’
Voor deze geïrriteerde bewoners was de maat vol en stuurde de krant een bericht. Zij staat niet alleen. Veel bezoekers van het winkelcentrum ergeren zich er groen en geel aan en begrijpen niet dat nette bedrijven als dagbladen en energiebedrijven deze agressieve manier van colporteren gebruiken. Steeds opnieuw word je lastig gevallen, ook als je al zoveel keren nee hebt gezegd.

Prettig winkelen
Uit een enquête van het winkelcentrum dat het overgrote deel van de bezoekers niet positief is over de straatverkopers en ze irritant vindt. Plezierig winkelen is er niet bij. Men voelt zich niet prettig en dat straalt af op het winkelcentrum. Daardoor zijn ook de gevolgen voor de ondernemers negatief.

Stevige boete
Vanaf november krijgen de colporteurs in het hele winkelgebied van Oostpoort één keer een waarschuwing en worden ze weggestuurd. Daarna krijgt de opdrachtgever van de colporteur een boete van 900 euro. Op 17 oktober.

Stukje verderop
Het lijkt voor de hand te liggen dat de straatverkopers een eindje verderop gaan en daar voorbijgangers lastig vallen. Dat gebeurt nu al in de Linnaeusstraat in de omgeving van de Hema. In het voorstel van de bestuurscommissie dat op 17 oktober wordt behandeld om de colporteurs te weren, is alleen voorzien in een verbod voor het winkelcentrum. Een verbod voor alle winkelstraten zou een beter oplossing zijn.