Home Overzicht Straks 120.000 servers in nieuw datacenter van 72 meter hoog

Straks 120.000 servers in nieuw datacenter van 72 meter hoog

0
Het datacentrum van Equinix zal warmte voor 5.000 woningen in Middenmeer leveren.

Vanaf de Ringweg is het een opvallend gebouw. Zonder ramen, maar die zijn ook niet nodig in dit nieuwe datacenter op het Science Park dat de spannende naam Equinix AM4 heeft meegekregen. Het blinkende pand van 72 meter hoogte en twaalf etages biedt op 11.000 m2 plaats aan maar liefst 120.000 servers. In augustus zal het in gebruik worden genomen. Het nieuwe datacenter was nodig omdat de grenzen van de locatie AM3 in zicht kwamen.

Het nieuwe datacenter Equinix AM4 is gevestigd naast Equinix AM3 op het Science Park, een van de meest netwerkrijke locaties van Europa en een van de meest centrale verbindingspunten in de wereld. Equinix AM4 is het tweede datacenter van Equinix op het Science Park en biedt bedrijven toegang tot tachtig procent van Europa binnen vijftig milliseconden. Het datacenter staat namelijk in verbinding met ruim honderdvijftig netwerken. De campus verwerkt ongeveer 38 procent van het Nederlandse dataverkeer en is daarmee de op een na grootste dataroute in Nederland. Alleen die van Google is groter.

Palen 65 meter diep
Voor de bouw zijn palen in de poldergrond geslagen tot 65 meter diep. De datatoren maakt gebruik van warmte-koudeopslag waarbij bronwater uit de grond wordt gehaald en na koeling weer opgeslagen in de grond. Met de vrijgekomen serverwarmte worden panden op het universiteitsterrein verwarmd. In het ontwerp is gebruikgemaakt van verticale zwarte banen met ventilatiegaatjes, die het pand afkleden, en verticale zilveren aluminium banen die de kleuren van de omgeving opnemen. Hoe hoger het gebouw, hoe ijler de uitstraling.

Equinix is een van de grootste datacentrumbedrijven ter wereld. Het bedrijf exploiteert 145 datacentra, in veertig landen. In Nederland heeft de onderneming tien datacentra waarvan er op dit moment zeven in Amsterdam staan.

Vorig artikelGeen eigen dak: subsidie voor coöperatieve zonprojecten
Volgend artikelSport in tien vragen