Home Overzicht Straks veel activiteiten in de drie silo’s op Zeeburgereiland

Straks veel activiteiten in de drie silo’s op Zeeburgereiland

0
Architectenbureau TANK

De drie 23 meter hoge silo’s op het Zeeburgereiland worden nog eens 15 meter hoger. Het plan is om in de leegstaande betonnen kolossen van de oude rioolzuivering onder meer horeca, kantoren, een brouwcafé en dakterrassen te vestigen. Het plan ‘De Drie Koningen’ is gekozen uit veertig inzendingen.

Het plan voorziet in een kinderspeelplaats, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s die elk 23 meter hoog zijn, krijgen een houten opbouw met nog eens 15 meter. De verwachting is dat het plan in 2020 wordt opgeleverd.

Eenheid en verscheidenheid
De naam van het project’ de Drie Koningen’ staat symbool voor de eenheid en de verscheidenheid van de drie silo’s. Iedere silo wordt apart geprogrammeerd waardoor er optimale aansluiting ontstaat bij de behoefte van de buurt maar ook op stedelijk niveau. Het dak van de voormalige silo’s biedt straks een panoramisch uitzicht over de stad en is dan voor het publiek toegankelijk.

Oost, West en midden
De drie silo’s zijn verdeeld in een Oost, West en midden silo, met elk een eigen unieke functie. Zo wordt er in de Westersilo ruimte geboden aan sport en spel, is er een ontmoetingsruimte in de Oostersilo, waar een Brewpub van Brouwerij ’t IJ wordt gevestigd en een restaurant komt. De middelste silo huisvest een culturele evenementruimte die overdag als huiskamer voor de buurt dient. Het plan is om deze silo twee dagen per maand gratis ter beschikking te stellen voor bijzondere plannen van buurtbewoners, scholen of sportverenigingen: van workshops tot muziek- of dansuitvoeringen tot trouwceremonies.

Rauwe karakter omarmd
Architectenbureau TANK heeft vooral het bestaande rauwe karakter van de voormalige waterzuiveringssilo’s omarmd. Dit karakter wordt ervaren in de imposante binnenruimte, maar komt ook terug in het ontwerp van de nieuwe toevoeging. Met de robuuste houten volumes die in contrast staan met het oude beton van de silo’s ontstaat een iconisch beeld waarvan TANK denkt dat het de skyline van Amsterdam zal verrijken.

Architectenbureau TANK