Home Overzicht Studenten zetten zich in om radicalisering tegen te gaan

Studenten zetten zich in om radicalisering tegen te gaan

0
Studenten van de minor Co-Design van de Hogeschool Utrecht ontwierpen in twee groepen een 'outreach'-middel.

Wereldwijd wordt getracht om extremistische boodschappen te analyseren en de aantrekkingskracht ervan te begrijpen. Afgelopen half jaar zetten WO-, HBO- en MBO-studenten zich samen in om een maatschappelijk geluid te creëren tegen radicalisering door het bedenken van campagnes.

Extremistische boodschappen gaan vaak in tegen kernwaarden van vrijheid, gelijkheid en tolerantie en kunnen leiden tot maatschappelijke spanningen tussen groepen in onze samenleving. Om jonge mensen actief na te laten denken over dit thema en hun leeftijdsgenoten te inspireren, bundelden RadarAdvies en Academie van de Stad hun krachten. Zij schakelden studenten van de Hogeschool Utrecht en de Bildung Academie in om campagnes ter preventie van radicalisering te bedenken en zo een maatschappelijk tegengeluid te creëren. Resultaten zijn een vriendenplatform, posters en drinkflesjes die aan het denken zetten, en een lesmethode. Bovendien zijn jonge mensen van verschillende schoolniveaus de verbinding aangegaan om een maatschappelijk thema bespreekbaar te maken.

Connecting friends & Think Twice
Studenten van de minor Co-Design van de Hogeschool Utrecht ontwierpen in twee groepen een ‘outreach’-middel. De eerste groep kwam tijdens het field research tot het inzicht dat een aantal jongeren zich zorgen maakte over hun vriend of vriendin die mogelijk radicaliseerde. Op basis hiervan ontwikkelden zij het concept van het online platform ‘Connecting friends’, waarop vrienden van jongeren die neigen naar Jihadisme terecht kunnen voor coaching, tips en een gezamenlijke oplossing. De tweede groep introduceerde het gedachtegoed ‘Think Twice’ als tegengeluid voor rechts extremisme. Zij ontwikkelden posters en flesjes vruchtensap waarop afbeeldingen van vluchtelingen te zien zijn. Het leegdrinken van het flesje of het weghalen van een rood vel zorgt ervoor dat je veel meer menselijke, positieve informatie over de persoon te zien krijgt. De bedoeling is dat mensen niet meteen oordelen, maar eerst goed kijken en dan pas een mening vormen.

Speak Up in dialoog
Studenten van de Bildung Academie ontwikkelden met hulp van studenten van de Hogeschool van Amsterdam een korte en krachtige lesmethode met de naam ‘Speak Up in dialoog’ om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. De methode kan in elke groepssetting met jonge mensen van verschillende niveaus gebruikt worden en is bedoeld om jongeren actiever bij de thema’s radicalisering en polarisatie te betrekken, om zelf een mening te vormen en naar de mening van anderen te luisteren. De Bildung-studenten voerden de methode meerdere malen succesvol uit op het MBO College West in Amsterdam en maakten een film en samenvattende flyer van de methode, zodat hij eventueel verder toegepast kan worden.

Wijkaanpak
Naast deze mooie uitkomsten gaan studenten van verschillende opleidingen binnenkort in Amsterdam wonen volgens de Springlevende Wijk-formule van Academie van de Stad. Deze studenten gaan in hun eigen wijk met dit thema aan de slag om zo op lokaal niveau een beweging te genereren.

Studenten van de Bildung Academie ontwikkelden met hulp van studenten van de Hogeschool van Amsterdam een korte en krachtige lesmethode met de naam ‘Speak Up in dialoog’.