Home Overzicht Studenten zetten zich in voor de stad

Studenten zetten zich in voor de stad

0

Klodia, een vluchtelinge uit Syrië, heeft een stageplaats gevonden. Dat heeft ze te danken aan een student die haar jobcoach is. Er zijn in Amsterdam Oost meer studenten die zich inzetten voor vluchtelingen. Zij begeleiden ook kwetsbare jongeren in leerwerktrajecten bij bedrijven in Amsterdam Oost. Ze maken deel uit van de Academie van de Stad die zich inzet voor een leefbare stad.

Door Kisten de Wit | Beeld Hans van den Bosch

De Academie van de Stad, een ideële stichting, heeft zijn wortels in de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vanuit de wens om studenten op een systematische manier te laten bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van de stad. De Academie van de Stad wordt gerund door jonge starters, die vanuit hun locatie aan de Wibautstraat een match maken tussen de maatschappelijke vragen van onder andere gemeente en woningbouwcorporaties en de talenten en interesses van studenten. Inmiddels heeft dit sinds de oprichting in 2008 al tot honderden projecten op het gebied van jeugd en educatie, integratie en participatie, veiligheid, wonen en leven, economie en stedelijke ontwikkeling geleid. Studenten doen dit in ruil voor studiepunten, woonruimte of tegen betaling.

Voorleesservice
Er zijn drie soorten projecten: onderzoek, planvorming of conceptontwikkeling en buurtactiviteiten. Onder de noemer Springlevende Wijk organiseren studenten die zelf in de buurt wonen projecten op het gebied van leefbaarheid in Betondorp, de Dapperbuurt, de Rudolf Dieselbuurt en de Transvaalbuurt. Zij doen dit in ruil voor woonruimte. Zo helpen ze statushouders bij het vinden van hun draai. In Betondorp, waar relatief meer ouderen wonen dan in andere buurten, organiseren ze activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Met de Voorleesservice Transvaal worden kinderen en ouders met taalachterstand geholpen. Verder is er in de Transvaalbuurt maandelijks een muziekavond in het Tugelahuis, vaak met lokaal talent. Op de website buurtbalietransvaal.nl zetten studenten alle informatie over vrijwilligersorganisaties en buurtactiviteiten. Aan een soortgelijke website voor de Dapperbuurt wordt gewerkt.

Oostpoort en de fietsen
Studenten Sociale Psychologie werkten het afgelopen half jaar aan het Interventieplan Fietsproblematiek Oostpoort met suggesties om de fietsenoverlast in de fietsvrije zone van Oostpoort tegen te gaan. Binnenkort presenteren zij hun verbeterplan.

En hoe gaat het nu met Klodia? Ze kwam terecht bij het Nederlands Juristen Comité voor de mensenrechten. Een welkome ervaringsplek voor deze jonge vrouw, die aan de universiteit van Aleppo rechten heeft gestudeerd. In september vervolgt ze haar opleiding met een master in Rotterdam.

Vraag en aanbod
Elk half jaar zoeken de projectcoördinatoren binnen hun netwerk opdrachten voor studenten van hogescholen en universiteiten. De meeste opdrachten komen van gemeentelijke instellingen of woningcorporaties, maar ook andere maatschappelijke instanties zijn welkom.

Werk je bij een maatschappelijke instantie en heb je een vraagstuk, waar je studenten aan zou willen laten werken? Neem dan contact op met de projectcoördinatoren van de Academie van de Stad. Ben je student en lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij in ruil voor woonruimte, studiepunten? Ook dan kun je je aanmelden via het aanmeldformulier op de website van Academie van de Stad. Ook een betaalde opdracht hoort tot de mogelijkheden. Sinds kort is hiervoor het Academie van de Stad Uitzendbureau geopend aan het Afrikanerplein in de Transvaalbuurt. Je kunt je inschrijven via de website.

Meer info  academievandestad.nl acds-uitzendbureau.nl

Vorig artikelMeeslepende biografie van een bijzondere dame
Volgend artikelKijk uit voor de vrouwtjes