Home Overzicht Studeren of werken zonder afleiding in de centrale Oba

Studeren of werken zonder afleiding in de centrale Oba

0

StudyShare is een studiemethode waarbij je heel geconcentreerd en efficiënt studeert en iedere mogelijkheid tot afleiding buiten de deur blijft. Van woesndag 19 tot en met zondag 30 oktober is iedereen welkom in de Centrale Oba om geconcentreerd te studeren of te werken. Je studeert met anderen in een lokaal, steeds drie kwartier lang, met daarna verplicht een kwartier pauze, ingeluid door een bel. Je mag geen sociale media checken, niet praten. Voor in het lokaal zit de Studybob van de Oba die streng toezicht houdt.

Het idee voor StudyShare komt van bibliothecaris Frank Verbeek, die zich baseerde op de al bestaande pomodoro-techniek. Daarbij wordt een tijdsperiode opgedeeld in blokken waarbij stilte en concentratie centraal staan. Hij combineerde dit met een aantal traditionele methodes om jezelf bij de les te houden.

Discipline
StudyShare houdt elke vorm van afleiding buiten de deur. Discipline speelt een grote rol. Zoals Marli Huijer, Denker des Vaderlands, aangeeft: ‘We hebben discipline nodig, maar we willen het niet als gehoorzaamheid, en we willen ons ook niet altijd schuldig voelen. StudyShare is een heel belangrijk initiatief om discipline op een nieuwe manier vorm te geven: we besteden het uit.’

Schoolse opstelling
StudyShare is gestart in de Centrale Oba in mei 2015. Bij die eerste editie en tijdens het vervolg in oktober steeds veel studenten mee. Zij prijzen StudyShare om de schoolse opstelling die ertoe leidt dat ze zich beter kunnen concentreren en productiever zijn. StudyShare is gratis voor studenten en andere geïnteresseerden. Er wordt gewerkt met een ticketsysteem. Alle informatie hierover en data en tijden zijn te vinden op www.oba.nl/studyshare.

Winactie
In oktober is er een winactie waarmee drie StudyShare-deelnemers een goodiebag en gratis lunch kunnen winnen. De opdracht: maak een foto of video van een studiemoment en deel deze op social media met vermelding van #studyshare en @obamsterdam. Uitleg over de actie staat ook op www.oba.nl/studyshare.