Home Groen Suidafrikaanse Skoonheid in de Hortus

Suidafrikaanse Skoonheid in de Hortus

0

Deze zomer brengt de Hortus een kleurrijke tentoonstelling over haar Zuid-Afrikaanse collectie. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de historische verbintenis tussen de Hortus Amsterdam en de Kaap, maar belicht ook de botanische aspecten van de Zuid-Afrikaanse flora, de overlevingsstrategieën in de woestijn en de dreiging van de moderne wereld.

De Amsterdamse Hortus en Zuid-Afrika zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen tien jaar na de oprichting als hortus medicus, groeide de tuin al uit naar een botanische tuin met de Zuid-Afrikaanse collectie als prominente eerste exoten.  De Zuid-Afrikaanse collectie van de Hortus Amsterdam bestaat nog steeds en speelt de hoofdrol in de tentoonstelling van 2017. Er zijn zelfs enkele bijzondere collecties aan toegevoegd, zoals een uitgebreide collectie ‘levende steentjes’ die de Hortus ontving als particuliere gift.

Op verschillende plekken in de tuin toont de Hortus de diverse plantengroepen uit Zuid-Afrika, van het kleurrijk bloeiende Namaqualand  tot  het unieke Fynbos. Deze laatste is een verzamelnaam voor een grote variëteit planten in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Vanwege de soortenrijkdom is het een officieel florarijk, en daarmee evenaart dit relatief kleine gebied de biodiversiteit in veel grotere gebieden zoals Holarctis, het hele noordelijk halfrond,  of  Paleotropis, de gezamenlijke tropische gebieden van Afrika, Azië en Oceanië.

De tentoonstelling Suidafrikaanse Skoonheid – Een collectie uit de Kaap is te zien tot en met 31 oktober in de Hortus Botanicus.