Super Sint Maarten verbindt buurten en buren met swingende lichtjesparade

0

Sint Maarten: kinderen lopen met lampionnen over straat en gaan in kleine groepjes de huizen langs om snoep of fruit te bemachtigen. Maar in Oost is er ook Super Sint Maarten. Op zondag 11 november vertrokken om 19.00 op twee plekken bontgekleurde groepen buurtbewoners de buurt in om zo de straten te verlichten en dit feest met elkaar te delen.

Video Liesbet Zikkenheimer

De kunstenaars Nina de Jong en Nena Duinmeyer zijn met hun stichting Pretvormer  en de Accu Fanfare de initiatiefnemers van de imposante lichtjesparade die zich dit jaar voor de achtste keer weer dansend voortbewoog door de Dapper- en de Indische Buurt. Het was opnieuw een dynamische geheel met veertig sculpturen, dertig grote pakken en tien speciaal voor de gelegenheid gemaakte lichtsculpturen. En met een brassband, de welbekende Accu Fanfare, een Marokkaanse band, Syrische en een Chinese band. Op het Ambonplein werd afgesloten met een prachtig vuurspektakel. Het is een sprookje, de magie in de buurt. Nina en Nena hopen dat die magie overkomt op iedereen in de buurt.

Veel handen en handjes
In de weken voorafgaand aan de parade is onder leiding van kunstenaars van Pretvormer en Stichting ACCU hard gewerkt aan lampionnen en lichtsculpturen voor de optocht. Iedereen was in touw, op de basisscholen in de buurt, in buurtateliers en bij verschillende buurtorganisaties.

Verbinden met gezamenlijke maaltijd
Voorafgaand aan de lichtjesparade was er in restaurant Thúskomme in de Batjanstraat het startpunt van de parade, een burendiner. Niets is tenslotte zo verbindend als samen eten, is het credo. Buurtbewoners reserveerden een plek aan de lange tafels waar ze elkaar ontmoetten en genoten van een speciaal bereid Super Sint Maarten diner.