Home Eten&Drinken Superfoods?

Superfoods?

Nick Heising praat je bij over gezond eten

0

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens gehoord van de term Superfoods, maar wat is nou eigenlijk? Het ene artikel of tv-programma zegt dat het een opgeblazen commercieel verhaal is de ander zegt dat het ze gezondheid en leven kunnen verbeteren. Het is allebei een beetje waar, als je kijkt naar de ontwikkeling van ons voedsel in de afgelopen 100 jaar, dan zie je dat door vele factoren maar vooral door de methodes van Landbouw, de vitaminen en mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen in planten drastisch afgenomen zijn.

Méér weten over eten. Nick Heising praat je bij.

Door Nick Heising

Andere factoren zijn bestraling om voeding langer houdbaar te maken, lange opslag, enz. De effecten van de landbouwmethodes en vooral het gebruik van kunstmest heeft tot gevolg dat  de grond uitgeput raakt en planten alleen maar gevoed worden met de mineralen die in kunstmest zitten en dat zijn er maar een heel beperkt aantal( 3) die vooral tot doel hebben de plant snel te laten groeien.  We hebben zo’n 64 mineralen nodig om het lichaam gezond te houden en we krijgen die tegenwoordig maar een klein deel daarvan  binnen in de hoeveelheid die nodig we hebben.

Zelfs als we regelmatig groente en fruit eten krijgen we niet alles binnen (doordat de mineralen niet meer in de planten zitten), en zeker niet als we vooral kant-en-klaar supermarkt voedsel eten.  Het zelfde geldt voor vitamines  ook daarvan krijgen we te weinig binnen met ons huidige eetpatroon. ( Het lastige is dat er veel partijen zijn die allerlei belangen hebben en zeggen dat dit onzin is, terwijl de onderzoeken aantonen dat de mineralen en vitamines in groente en fruit met 25- 75% verminderd zijn in vergelijking met 50-70 jaar geleden)

Aan de andere kant worden ons lichaam en geest specifiek belast, we bewegen verminderen, maar hebben wel veel meer stress, we moeten veel meer informatie verwerken, we hebben een heel druk leven en ons lichaam moet omgaan met een overvloed aan allerlei vreemde chemische stoffen waar het niet aan gewend is en voor een groot deel niet kan verwerken maar alleen kan afvoeren, alsmede moet het lichaam allerlei vormen van straling verwerken. Deze combinatie zorgt ervoor dat er tekorten  ontstaan in het lichaam, met ziektes als gevolg, waar we niet aan dood gaan omdat er een medische behandeling is die ons met de ziekte, met die verzwakking, wel in leven houdt, maar de kwaliteit van het leven vermindert drastisch.

Superfoods zijn een reactie op deze ontwikkeling, het zijn de kruiden, groentes, en fruit die biologisch verbouwd worden en daarom veel meer mineralen en vitamines bevatten, ze leveren daarmee ons lichaam voedingsstoffen die het anders niet zou krijgen. De term Superfoods is als term gekozen als contrast met hetgeen er kant en klare voeding in de supermarkt te koop is, wat een prachtig uitziet, maar waar  minder of zelfs helemaal geen voedingsstoffen in zitten en vaak wel veel belastende stoffen bevat.

Superfoods zijn vaak exotische soorten fruit of kruiden, maar dat hoeft helemaal niet. Dit term is daarom enigszins verwarrend, het zijn soorten fruit en kruiden die uit de gebied komen waar ze niet gekweekt zijn met kunstmest of behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen en het zijn producten die een buitengewone hoeveelheid vitamines, of een bepaalde mineralen en/of  antioxidanten bevatten.

Ook sommige fruit- en groentensoorten die wij hier in het westen hebben zijn Superfoods. Denk bijvoorbeeld aan appels, boerenkool, avocado’s, kiwi’s, rode pepers, zoete aardappelen, enzovoorts. Dat zijn eigenlijk ook allemaal Superfoods zeker wanneer  je de biologische variant koopt. Dus ik zou zeggen, superfoods zijn fruit, groente  en kruiden met een relatief hogere voedingswaarde (veel vitamine, mineralen, antioxidanten enymen bevattend). ‘super’ in vergelijking met kant en klaar voedsel en andere groente en fruit die wat minder voedingsstoffen bevatten.

Dus je hebt geen exotische Superfoods nodig om optimaal gezond te worden, als je ervoor zorgt dat je belangrijkste voedings middelen bestaan uit een combinatie van goeie biologische fruit en groentecombinaties , die je ook hier in Nederland verbouwt worden. Wanneer daarbij een aanvulling kiest van spirulina, Chia zaad, hennepzaad, tarwegras, of wat voor andere super combinatie dan ook is dat prima en kan een verbetering van de gezondheid opleveren afhankelijk van je conditie en jou specifieke behoeftes.

Meer weten over gezond eten? Druk op de tag.