Home Kunst Tentoonstelling over de stad Aleppo nog tot 4 maart in Tropenmuseum

Tentoonstelling over de stad Aleppo nog tot 4 maart in Tropenmuseum

0
Bezoekers bekijken de persoonlijke objecten in de tentoonstelling © Desiré van den Berg.

Het Tropenmuseum deed een oproep aan oud-inwoners van Aleppo om op te treden als gastheer of gastvrouw in de tentoonstelling Aleppo, een presentatie over het cultuurhistorisch belang van de gelijknamige stad in het Tropenmuseum.

Jong, oud, man vrouw, christen, moslim, Armeens, Koerdisch, homoseksueel, vader – zo divers als stad is het team dat je meeneemt door de tentoonstelling. Zij delen hun herinneringen aan en persoonlijke verhalen over de stad. De laatste rondleidingen staan gepland op 4 maart en zijn al uitverkocht.

Huissleutels van Mostafa Betaree
In de tentoonstelling vind je de sleutelbos van Mostafa Betaree. Deze sleutels geven toegang tot zijn appartement, dakterras en fotowinkel in Aleppo. Toen hij in 2014 de stad ontvluchtte, hoopte hij met een paar weken of maanden weer terug te keren. Mostafa woont nu in Nederland en is het afgelopen jaar als rondleider werkzaam geweest in het Tropenmuseum, waar zijn sleutelbos vanaf juli 2018 een plek krijgt in een nieuwe vaste opstelling. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum: ‘Misschien is die sleutelbos – een ogenschijnlijk onbeduidend voorwerp – wel het indrukwekkendste voorwerp in ons museum, omdat er zo’n wereld van verhalen en geschiedenissen achter schuil gaat.’

Maquette van Aleppo
Binnenkort stopt de tentoonstelling ‘Aleppo’, maar is nog tot met 4 maart te zien in het Tropenmuseum. Een maquette van Aleppo uit de eigen collectie van het museum vormt het middelpunt van deze tentoonstelling. Foto’s van onder anderen Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel, briefkaarten, films en persoonlijke items geven een beeld van de stad tijdens en voor het conflict.

De tentoonstelling ‘Aleppo’ in het Tropenmuseum loopt af © Desiré van den Berg.