Home Overzicht Terrasje pikken in Oosterpark wordt niet gepikt

Terrasje pikken in Oosterpark wordt niet gepikt

0

In het Oosterpark zetten zo’n twintig horecaondernemers op 1, 2 en 3 september hun terrassen uit tijdens het eerste Amsterdamse Terrassen festival. De stichting Herstel Oosterpark is het daar niet mee eens en zet vraagtekens bij de verleende vergunning. Op 22 augustus dient een kort geding.

Sinds de renovatie is er weer leven in het Oosterpark. Op zomerse dagen is het er een drukte van belang op de speelweide en de kinderspeelplaats. Rond de muziekkoepel wordt de tango gedanst en is er klassieke muziek te genieten. Keti Koti en Roots Open trekken mensen van allerlei culturen. Ook de binnentuin van Café de Tropen is van alles te doen. De eerste drie dagen van september wordt het einde van de zomer gevierd met het eerste Amsterdamse Terrassenfestival. Maar daar is niet iedereen blij mee. De stichting Herstel Oosterpark stapt naar de rechter vanwege de vergunning die daarvoor is verleend. Die zou in strijd zijn met het bestemmingsplan van het park.

Bestemmingsplan
De stichting Herstel Oosterpark kijkt kritisch naar de renovatie van het park en ligt al geruime tijd overhoop met het bestuur van het stadsdeel en de stad. Nu zou de vergunning in strijd met bestemmingsplan Oosterparkbuurt. Door het aantal te verwachten mensen, volgens de stichting meer dan 13.000, zou er sprake kunnen zijn van onder meer bodemverzakking. Men vreest ook voor geluidsoverlast en sluiting van een deel van het park gedurende een deel van de week voor gewone parkbezoekers.

Krokodillentranen
‘Misschien dat de gemeenteraad nu beseft dat hun krokodillentranen over de grote zorgen over het kwetsbare Oosterpark niet voldoende zijn gebleken’, aldus Ernst Sonneveldt van de stichting. ‘Helaas zijn wij nu ertoe gedwongen om hiermee de organisator van dit overigens leuke festival te confronteren met een probleem welke louter en alleen het bestuur van deze stad valt te verwijten.’

Aantal bezoekers
Een check op facebook leert dat er 2.400 mensen het festival denken te bezoeken en zo’n 14.000 zijn wel geïnteresseerd. De vergunning bepaalt volgens de stichting dat er maar 2.000 mensen naar het festival mogen komen. Over drie dagen zijn dat er zo’n 6.000. Hoeveel festivalgangers er ook daadwerkelijk komen is de vraag. Dat zou gezien de aantallen op facebook wel eens het te behalen aantal  bezoekers kunnen zijn.

Vertrouwelijke brief
In mei van dit jaar concludeerde de actieve stichting dat de aanbesteding van het project Verdubbeling Oosterpark niet transparant is verlopen, wat in strijd is met de Aanbestedingswet. De Stichting wilde een diepgaand onderzoek naar het financieel-bestuurlijk én integer functioneren van de gemeente Amsterdam, de Rekenkamer Amsterdam en de Ombudsman. De Stichting Herstel Oosterpark liet verder weinig los over de inhoud van de brief. Verder dan dat er een vertrouwelijke brief is geschreven, is er niets naar buiten gekomen.

Twintig terrassen
Het Amsterdamse terrassenfestival wordt gehouden op 1, 2 en 3 september van 12.00 tot 23.00 uur in het Oosterpark. De toegang is gratis. De terrassen komen uit verschillende delen van Amsterdam en ze bepalen zelf wat ze schenken en serveren. Naast eten en drinken is er meer te doen. Zo kun je naar de Vondel Silent Disco, even op visite bij Café Nol, langs bij de DJ’s van Bar Broker of na wat drankjes je zangkunsten testen bij de karaoke. Om een indruk te geven, de volgende terrassen zijn aanwezig: Atelier, Bar Paul, Blauwe Theehuis, Brandstof, Cafe Milo, Cafe Thijssen, Czaar, Ebeling, Edel, Finch, Het Paardje, Le Patron, Lempicka, Meneer Nieges, Panache, Partisan, Roest, Terpentijn x JAJEM, Van Dam en Venster 33.