Home Exposities in Oost The Black Archives | te zien

The Black Archives | te zien

0
Foto © Zoë Zandwijken

Tot 23 december | In 2021 was het tien jaar geleden dat de ‘Zwarte Piet Is Racisme’ campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Er is echter een lange onderbelichte geschiedenis van koloniale beeldvorming over Zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.

Expositie
Zwartheid Onder Ogen Komen

Beeldvorming over Zwarte mensen en de strijd daartegen

Tot 23 december

‘Zwartheid Onder Ogen Komen’ (Facing Blackness) is een multimediale tentoonstelling waarin je wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives (TBA), andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme. Een hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

Kunstenaars Gloria Holwerda, Jaasir Linger, Lydienne Albertoe en Sherida Kuffour hebben enkele maanden onderzoek gedaan en op een creatieve wijze gereflecteerd op de thematiek van de expositie. Albertoe heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de visuele representatie van Zwarte mensen in stripboeken en dit vertaald naar een installatie. Haar onderzoek werd ondersteund door Het Zuidelijk Toneel (HZT) dat dit jaar meerdere projecten die de Afrikaanse diaspora en aanverwante thema’s belichten.


The Black Archives
Linnaeusstraat 2

The Black Archives is een archief rond zwart erfgoed, gevestigd in Amsterdam. Het bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. Het wordt geleid door het New Urban Collective.


Vorig artikelOntdek de ziel van het Marineterrein met zes nieuwe podcasts
Volgend artikelVerhalen uit de Plantage | ‘Want ik, dan ik, maar ik, als ik…’