The Gentrification machine maakt discussie los

0

Wereldwijd komen de grote steden langzaam maar zeker in de handen van de rijke klassen en multinationals. Diversiteit dreigt verloren te gaan. Dar wordt ‘gentrificatie’ genoemd, opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied. Ook in Amsterdam is er daarvan sprake, bijvoorbeeld in de Transvaalbuurt. Met de Gentrification Machine is de discussie aangezwengeld. Op straat, op de Beukenweg met de Gentrification Machine.

De Gentrification Machine is een installatie, een mini bioscoop, die een dag aanwezig was in de Beukenweg. In die bioscoop voor één dag werd doorlopend voor voorbijgangers en genodigden een korte documentaire gedraaid over het thema gentrification. Dat leverde veel discussie op. ’s Avonds ging die discussie door in Tugela85, na eerste nog eens de documentaire te hebben bekeken. Om het onderwerp breder en internationaler te maken werd ook de documentaire My Brooklyn van Kelly Anderson vertoond.

The Gentrification Machine is een afstudeerontwerp van Max Wittebol (Hoge school Kunsten Utrecht) in samenwerking met Moving Arts Project en Tugela85.

Videobericht van Lyk Burggraaf