Home Eten&Drinken The Italian Bistro Project: heerlijke vegetarische sformato

The Italian Bistro Project: heerlijke vegetarische sformato

0

We hebben afgesproken op een rustig moment. Op een dag en tijdstip dat er net even wat minder gasten zijn. Dat is bijna gelukt. Het loopt natuurlijk toch gewoon door. De ene klant komt voor een met zorg gezette espresso en een sandwich, de ander gaat met een complete maaltijd voor vier personen de winkel uit. Maar je kunt er evengoed je pizzameel, een goede fles wijn of ronde bol mozzarella halen om thuis iets lekkers te maken.

Door Nelleke Lamme-den Boer | Beeld Sam Schuman

De eigenaren Valentina en Matteo begonnen The Italian Bistrò Project aan de Linnaeusstraat 76, tegenover winkelcentrum Oosterpoort in oktober 2015 en zijn helemaal tevreden met de plek. Daarvoor hebben ze in Londen, Barcelona en Oslo met het concept gewerkt. Nu wilden ze graag in Amsterdam, waar ze al vijf keer als toerist waren geweest, wonen en werken. Ze vinden Amsterdam een fijne stad: niet al te groot en met veel groen.

Echt Italiaans
Ze bereiden alle gerechten zelf en uitsluitend met hoogwaardige ingrediënten. De courgettes komen uit Napels, de aubergines uit Sicilië en de worst uit de Dolomieten. Ze betrekken hun producten bij kleine leveranciers. In de winter laten ze weer andere seizoensgebonden producten komen. Soms ook uit de bergen. Die geven dan weer meer energie. Door de aanpassingen aan het jaargetijde staan er de komende maand weer andere gerechten op de kaart.

Gezonde voeding
Beiden hebben in Italië leren koken van hun ouders. Die van Valentina hebben al 30 jaar een restaurant in Liguria en de ouders van Matteo een bar in Milano. Valentina heeft eerst na haar opleiding tien jaar gewerkt als grafisch ontwerper. Maar op den duur voelde ze dat het haar fysiek geen goed deed om alle dagen zittend en stressopwekkend werk te verrichten en gooide ze het roer om. Met het concept van deze gezonde voeding en meer bewegingsruimte bleek ze zich veel energieker te voelen.

Missen zon en familie
In Nederland hebben ze natuurlijk stamppot, mosselen en een broodje haring gegeten. Het was lekker, ook de haring al was de smaak wat duidelijk aanwezig, maar de voorkeur blijft uitgaan naar hun eigen Italiaanse gerechten. Op mijn vraag wat ze hier missen is het antwoord duidelijk. Alleen de zon en de familie. Maar gelukkig komt de familie langs als het werk in eigen land het toelaat.

Vegetarische sformato
The Italian Bistrò Project is geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Zo kun je tussen de middag even lunchen of na het werk eten of iets ophalen. Ook een kop koffie tussen het winkelen door geeft een extra dimensie aan de dag. Ik besluit dat mijn werkdag er opzit voor dat moment en neem twee porties vegetarische sformato mee. Thuis zie ik dat Valentina op de bakjes heeft geschreven hoelang en op hoeveel graden ik het moet opwarmen in de oven. Verwachtingsvol dek ik de tafel. Al bij de eerste hap besluit ik kleinere hapjes te nemen. Er zit zoveel smaak in het gerecht en aan de courgette die erin is verwerkt dat ik alles goed wil proeven. Ook zoonlief vindt het heerlijk. Met dank aan Valentina en Matteo. Zij hebben volgens mij een goed concept te pakken.

The Italian Bistrò Project | Linnaeusstraat 76 | www.theitalianbistroproject.com

‘We bereiden alles uitsluitend met hoogwaardige ingrediënten en die komen uit diverse plaatsen in Italië. Daar waar het van oorsprong het beste gedijt en dus de juiste energie levert.’