Home Overzicht Theater, live muziek en twee festivals op Koningsdag in Oost

Theater, live muziek en twee festivals op Koningsdag in Oost

0

Als de lente komt dan volgen de festivals. Uiteraard zijn er in Oost ook dit jaar op Koningsdag de vrijmarkten en het Bredewegfestival. De avond daarvoor begint het al met een opera op straat. En op Tweede Paasdag met Schrijvers onder de lampenkap. Nieuw is het Oranje Handelsfest op de Oostelijke Handelskade, een door de lokale horecaondernemers georganiseerd feest voor en door de buurt. Maar ook voor iedereen die de massale drukte in het centrum wil vermijden. Het is de bedoeling dat het feest jaarlijks terugkeert.

Lewis Daniels

Dit nieuwe evenement is eveneens het eerste Koningsfestival op de Rietlanden. De initiatiefnemers organiseren activiteiten om de bewoners bij elkaar te brengen. Op het Lloydplein en aan het Rietlandpark zijn buitenpodiums met gevarieerde optredens. Tapasrestaurant Puerto Pata Negra verzorgt het programma op het Lloydplein en faciliteert een buitenbar en barbecue. Live Bachata optredens en dj’s doen de rest. Eigenaar Pedro Garcia garandeert exotische flavours en warmere sferen.

Het lloyd Hotel, middelpunt van het Oranje Handelsfest.

Het Oranje Handelsfest op de Oostelijke Handelskade

Yadine Saz Raadschilders van het Lloyd Hotel en Nadia Duinker, die samen met haar man Thijs Timmers eetcafé Bombarie exploiteert, nemen de activiteiten aan het Rietlandpark voor hun rekening. ‘Omdat het een lokaal feest is hebben we Frankie Louise, een bekende dj uit Oost’, vertelt Yadine. ‘Voor de kinderen zijn er een zweefmolen, schminkers en andere leuke activiteiten.’ Bombarie vult het feest aan met Fiets dj Marcel Barlag die – met zijn fiets als dj-set – muziek voor alle generaties aan elkaar draait. Buurtbewoner Vincent Somers en zijn band The Chill zullen bekende meezingers spelen.

De vrijmarkt op de Oostelijke Handelskade is de verbindingsstraat van het festival. En een plek waar buurtbewoners elkaar tijdens het handelen en onderhandelen beter leren kennen. Nadia hoopt daarop. ‘Mensen ontmoeten elkaar, verenigen en delen talenten in de horeca. Wij willen dat op Koningsdag in de buitenlucht stimuleren. Het Oranje Handelsfest moet een nieuwe Koningsdag traditie van Oost worden. Iedereen die daaraan wil bijdragen is van harte welkom.’

 Het Bredewegfestival en het Oranje Handelsfest en nog veel meer evenementen tussen de Amstel en het IJ zijn ook dit jaar de beste plekken om Koningsdag te vieren. 

Het Bredewegfestival
in de Watergraafsmeer

Eerst de geschiedenis van het Bredewegfestival. In 1977 werd het riool onder de groene strook van de Bredeweg vernieuwd. De gemeente zag dit als een gelegenheid om de groenstrook te vervangen voor parkeerplaatsen. Tegenstanders verenigden zich en vierden hun overwinning op de gemeente met een straatfeest dat op Koninginnedag werd gehouden omdat dan geen vergunning nodig is. De vereniging bleef bestaan om het festival te kunnen blijven organiseren. Door het jaarlijks stijgende aantal bezoekers – inmiddels zo’n 35.000 – groeide het festival steeds verder uit. Met Gay Pride en de Uitmarkt noemt de gemeente het één van de grote evenementen in de stad.

Annelies Buurman, sinds 1996 actief voor de vereniging, kreeg voor haar jarenlange inzet en verbindende rol in de buurt twee jaar geleden een Amsterdamspeld. Zelf ziet ze de onderscheiding vooral als waardering voor alle vrijwilligers die zijn betrokken bij het festival. Ongeveer 150 vrijwilligers en een twaalfkoppig bestuur zijn bijna het hele jaar bezig met de voorbereidingen. Laurent en Marijke van der Maesen zijn al tweeënveertig jaar actief voor de vereniging en zijn daarom benoemd tot ereburger van Amsterdam.

Het Bredewegfestival begint met ‘Dichters onder de lampenkap’.

De tweeënveertigste editie van het Bredewegfestival begint eigenlijk al op maandag 22 april, Tweede Paasdag. Onder een sfeervolle schemerlamp op het Hogewegplein lezen dichters Babs Gons, Gershwin Bonevacia, Nafiss Nia en Edwin Fagel vanaf 21.30 uur voor uit eigen werk. Vergeet niet een stoel en bij koud weer een deken mee te nemen.

Aan de vooravond van Koningsdag is voor de zesentwintigste keer op de balkons en het podium aan de Bredeweg een operavoorstelling. Ditmaal een bewerking van L’Elisir d’amore (Het Liefdeselixer) van Donizetti. Kort samengevat: een komische opera met Italiaanse toestanden en Commedia dell’arte. Op Koningsdag zelf zijn aan de Linnaeuskade vanaf 9.15 uur doorlopend muziek- en theateroptredens. Drie kwartier later beginnen de voorstellingen bij Café 1900 en op de Bredeweg. Sinds een paar jaar is de vrijmarkt op de Linnaeusparkweg, zodat de Bredeweg helemaal een ’theaterstraat’ kan zijn.

Nieuw dit jaar zijn de hardcups. Deze vervangen plastic glazen om het afval terug te dringen. Een hardcup kost één euro en wordt bij iedere bestelling opnieuw gebruikt na uiteraard te zijn omgespoeld. Wie de hardcup bij vertrek inlevert, steunt hiermee het festival met vijftig cent.

Check Bredewegfestival | Oranje Handelsfest

Vrienden van het Bredewegfestival

Enthousiast over het Bredewegfestival? De strengere eisen van de grote fondsen maken het steeds lastiger het festival te financieren. Donaties, welk bedrag dan ook, zijn erg welkom. Je kunt ook doneren aan de stichting ‘Vrienden van het Bredewegfestival’. Wie vijftig euro doneert wordt Festivalvriend en kan de generale repetitie van de Opera op Straat, de speciale jubileumavond en de jaarlijkse borrel bijwonen.

 

Vorig artikelComplete ecosystemen gaan in de versnipperaar
Volgend artikelNieuw blues, roots en americana programma in Q-Factory