Home Lezen en schrijven Theo Thijssen in Oost. En dat kun je zien in de Jordaan

Theo Thijssen in Oost. En dat kun je zien in de Jordaan

0

In het Theo Thijssen Museum in de Jordaan is een bijzondere tentoonstelling te zien over de jaren dat Theo Thijssen in Amsterdam Oost woonde. Theo Thijssen (1879-1943) was een onderwijzer, schrijver, vakbondsman en sociaaldemocratische politicus. Meest bekend werd hij met zijn roman Kees De Jongen, waarin hij de zwembadpas beschreef. Dit is een speciale manier van snel lopen waarbij iemand voorover leunt en zijn armen heen en weer zwaait. De pas werd een begrip in de Nederlandse literatuur, Freek de Jonge schreef er een liedtekst over voor Boudewijn de Groot.

Theo Thijssen groeide op in de Jordaan en Oud-West, maar in de tweede helft van zijn leven (1912-1943) woonde hij in Oost: lang in de Transvaalbuurt, kort in de Watergraafsmeer. Van 1898 tot 1921 onderwijzer op diverse openbare lagere scholen in Oost. Zijn belevenissen als onderwijzer beschreef hij in Schoolland, een rubriek in een door hem geredigeerd onderwijsblad, die later in boekvorm verschenen. In 1943 werd hij begraven op De Nieuwe Ooster. Wat betekende Oost voor hem? Hoe zagen zijn woningen er uit? Wie waren zijn buren en hoe ging hij met ze om? Met welke bekende buurtgenoten had hij contact? Hoe liep hij van huis naar school? Waar wandelde hij met zijn leerlingen? Welke kapper knipte zijn walrussnor? En wat schreef hij over zijn buurt. Daarover gaat het in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling Tussen Artis En De Nieuwe Ooster: Theo Thijssen In Amsterdam-Oost bevat verhalen over de geschiedenis van Oost en haar bewoners, verzamelstukken van Thijssen en een film van zo’n 7 minuten van Mirjam Vogt en Peter-Paul de Baar met de 105-jarige Rachel Polak-de Jong. Zij was de vrouw van Jaap Polak, die bij Thijssen in de klas had gezeten en na de lagere school met hem in contact bleef.

Het Theo Thijssen Museum huist op de begane grond van het pand waar de schrijver werd geboren, de Eerste Leliedwarsstraat 16. Het kleine museum toont een vaste expositie over het leven en oeuvre van Thijssen en heeft wisselende thematentoonstellingen. Het museum is geopend van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.