Home Exposities in Oost tHuis aan de Amstel | nu te zien

tHuis aan de Amstel | nu te zien

0

Tot 28 november | Jackie Mulder exposeert bij tHuis aan de Amstel. Verrassende unica vragen aandacht voor de schoonheid van het vergankelijke, en trakteren cafégasten op een nieuwe gelaagde wereld.

Expositie
Jackie Mulder

Te zien tot 28 november

Boven de schouw hangt een beeld van een zuring, met alle uitgevallen bloemblaadjes erbij in een minutieus uitgelegd patroon. Een verdieping hoger vind je flarden van ontlede dotterbloemen. Jackie Mulder is meer geïnteresseerd in de kluwen wortels onder de grond of een verschrompeld blad dan in de bloem in volle glorie. ‘De grilligheid van de vormen in de natuur fascineert me. En op het moment dat het verval aanbreekt gebeuren de mooiste dingen.’

Onkruid uit de berm, een afgebroken takje, een boom die buigt onder de wind. Het begint altijd met een foto, maar daar gaat Mulder in een contemplatief proces met allerlei handmatige technieken mee aan de slag. Er wordt ontleed, geknipt, gehecht, geplakt en afgedekt. Met nonchalante kruissteken, stiksels en lagen bijenwas wordt het beeld meer dan gerepareerd. Er ontstaat een nieuwe gelaagde werkelijkheid: 2D wordt 3D. Met heel vaak nog dat losse draadje.

Het zijn kleine verrassingen waar je oog op valt als je een cappuccino drinkt of een maaltijd eet in dit ‘culinair en artistiek café’. De werken passen zo goed in de gerestaureerde directiewoning van de Zuidergasfabriek, dat het soms even zoeken is. Het huis, dat in een groene oase tussen de nieuwbouw staat, ademt eenzelfde soort nostalgie. ‘Een parel aan de Amstel’ noemt Mulder het.

Dwalend door de kamers op drie verdiepingen – als de deur openstaat mag je naar binnen – ontdek je er steeds andere werken. Met bijenwas overgoten transfers van takken en bloesems op etspapier en hout, zwart-wit foto’s van bomen in oude vergeelde penselendoosjes of een drieluik van gestapelde landschappen die door een meanderende draad verbonden worden. De unieke werken zijn allemaal te koop. Speciaal voor deze expositie is er ook een special edition van giclée prints voor € 150,00 direct mee te nemen bij de bar.


tHuis aan de Amstel →
Korte Ouderkerkerdijk 45

De voormalige ‘Directeurswoning’ van de Zuidergasfabriek is in 2013 gerestaureerd en in 2014 opengesteld voor publiek, in een nieuw jasje: culinair en artistiek café tHUIS aan de Amstel. Authentiek, creatief, lokaal, puur, toegankelijk en vooral: gewoon lekker eten en drinken. Voor ieder moment van de dag en avond biedt tHUIS aan de AMSTEL een relaxte huiselijke setting.