Home Eten&Drinken Tienduizendste gast dinsdagdiner van Grand Café Genieten

Tienduizendste gast dinsdagdiner van Grand Café Genieten

0

Sinds twee jaar verzorgt VanHarte op dinsdag een driegangen diner in Grand Café Genieten. Het is uitermate succesvol. Iedere week loopt het storm. Reserveren is absoluut noodzakelijk. Deze week werd de tienduizendste gast verwelkomd. Welkom in hèt buurtrestaurant van Oost.

 Lewis Daniels

Wie zomers op het terras van een Zuid-Europees volksrestaurant heeft gegeten, ziet het zo voor zich. Lange tafels waar iedereen aanschuift, jong, oud, verliefd, verloofd, verstoten, alleenstaand en gezinnen. Vrolijk, somber, lachend, huilend, luidruchtig of doodstil. Het maakt niet uit, als je er maar bij bent. Kinderen wringen zich door de drukte heen, spelen iets verderop, zij hebben hun eigen feestavond.

Mediterraan volksrestaurant
De dinsdagavondmaaltijd in Genieten is een soort overdekte versie van zo’n mediterraan volksrestaurant. Het is het hoogtepunt van de week in het maatschappelijk betrokken café. Live zang en gitaar- en pianomuziek maken de sfeer compleet. Het streven is een hechte gemeenschap en verbinding tussen mensen uit alle lagen van de bevolking. Eenzame mensen worden uit hun isolement gehaald en krijgen de aandacht die zij nodig hebben. Iedereen hoort erbij.

Ontmoetingsplek
Grand Café Genieten is niet zomaar een café en ook geen gewoon restaurant. Genieten is het sociale faciliteitencentrum van de buurt. Het is een ontmoetingsplek voor verenigingen en een ruimte om te vergaderen. Er wordt gebridged en salsa gedanst. Het is een leer- en integratiebedrijf voor jongeren. En je kan er – niet te vergeten – ook iets drinken en eten.

.

Iedereen geniet
Het café draait voor een groot deel op vrijwilligers, zoals barman Frank en de koks van Resto VanHarte, de motoren van de dinsdagavond. Fotograaf Christina Chouchena helpt sinds enkele weken mee met het bereiden van de maaltijd. Ze houdt van koken, maar vindt voor een groep koken nog leuker. Als dat voor een enorm gezelschap is, maakt dat de uitdaging groter. ‘Ik geniet ervan met leuke mensen iets te maken waar iedereen van geniet. Samen eten is zoveel leuker dan alleen en een goede manier om mensen bij elkaar te brengen. Het maakt de afstand tussen mensen in een grote stad kleiner en daar draag ik graag aan bij.’

Onzekere toekomst
Ondanks het succes van Genieten en dat iedereen het erover eens is dat de instelling moet blijven bestaan lijkt de toekomst onzeker. De locatie is eigendom van de gemeente en die wil de ruimte overdag gaan gebruiken als vergaderruimte en flexplek. De medewerkers en vrijwilligers van Genieten en Resto VanHarte vrezen dat dit gaat botsen met hun dagactiviteiten. Koken en tafels dekken voor honderdveertig man is een stuk lastiger als tegelijkertijd wordt vergaderd. Ook de op handen zijnde verbouwing baart het team van Genieten zorgen.

Geen zelfbeschikking
Anders dan een gewone horecagelegenheid heeft Genieten geen zelfbeschikking over het nieuwe interieur. De instelling heeft wel inspraak, maar het personeel loopt vooralsnog weinig warm voor de plannen. Volgens de bouwtekeningen komt de nieuwe bar op een zeer onlogische plek. Dan zijn er nog de aanbestedingen. Die bepalen wie de keuken en het café exploiteren.

‘Wat in Genieten gebeurt is van groot belang voor de maatschappij en dat moet blijven’ (Maarten Poorter)

Veranderingen vermijden
Als die aanbestedingen zijn verlopen is het voor de betrokken bedrijven en instellingen weer opnieuw kandideren. Het café heeft hier last van omdat de verschillende partijen samen Genieten zijn. Zonder elkaar hebben ze veel minder kans op een voortzetting van hun bestaan op de huidige locatie. Daarom willen stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter (PvdA) en de gemeente veranderingen zoveel mogelijk vermijden

Overdag vaak erg rustig
‘Wat in Genieten gebeurt is van groot belang voor de maatschappij en dat moet blijven’, zegt Maarten Poorter. ‘Ik denk dat dit ook in de toekomst op de huidige locatie kan. Ook als die overdag door de gemeente wordt gebruikt. Meestal is het dan erg rustig in Genieten, waardoor het café gewoon open kan blijven voor publiek. Als de praktijk uitwijst dat dit toch niet samen gaat, wordt gekeken naar andere oplossingen. Het is absoluut niet aan de orde dat wij Genieten willen sluiten.’

Niet gerust op toekomst
Ondanks de geruststellende woorden van Maarten Poorter zijn de medewerkers van Genieten er niet gerust op. Na het eten gaat een petitielijst rond om zo af te dwingen dat alles hetzelfde blijft. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat Genieten op heel korte termijn het veld moet ruimen of drastisch moet inschikken voor de gemeente, maar evenmin is er een garantie dat niets zal veranderen. Wat wel is gegarandeerd, is dat ook aanstaande dinsdag iedereen weer van harte welkom is om voor slechts vijf euro te komen eten en te genieten van een fantastische avond. Vergeet niet te reserveren!

Grand Café Genieten, Oranje-Vrijstaatplein 2, 020 253 5554. Dagelijks geopend vanaf 09.00 uur. Check www.facebook.com