Home Overzicht Tigers steeds te laat bij listige Bulldogs

Tigers steeds te laat bij listige Bulldogs

0

Na een maand afwezigheid keerden de Tigers afgelopen zaterdagavond in een goed gevulde Jaap Edenhal terug op eigen ijs. Half december versloegen zij thuis Tilburg met 6-1. De avond daarop wonnen ze in België na een hilarische strijd dankzij John Versteeg en Ivan Muso in letterlijk de allerlaatste seconde met 6-7 van Antwerpen. Hun laatste wedstrijd van 2018 tegen Heerenveen liep minder goed af en 2019 begon moeizaam. Op 5 januari delfden de Tigers in Leuven het onderspit tegen de Chiefs. Door de zege van Zoetermeer op Antwerpen zakte het team naar de negende plaats.

Verslag | Lewis Daniels

De eerste thuiswedstrijd van 2019 was tegen weer een Belgische tegenstander, de Bulldogs Liège, de enige Franstalige ploeg in de BeNe League. In de sport maakt dat niet uit. Op het ijs geldt alleen de taal van de puck en de stick. En die taal spreken de Bulldogs. Daar bereikten ze de vierde plaats mee.

Het was de tweede ontmoeting met de Bulldogs dit seizoen. De vorige ijsdate eindigde met 4-2 in het voordeel van de Walen. Zeker een overwinning, toch niet een die de Tigers afgelopen zaterdag op voorhand kansloos maakte. Maar: tijdens het bezoek aan Luik beschikten de Tigers over meer vaste krachten. Michael Mackie-Kwist en Calvin Pohlman zijn nog steeds geblesseerd. Laatstgenoemde zijn jongere broer Donny is wel hersteld en was van de partij, Martijn Geerligs niet.

Amsterdam ging wat slordig en traag van start, niet iedere pass was goed. Luik daarentegen speelde meteen een snelle en goed gecoördineerde wedstrijd met veel druk op de goal van de Tigers die de hele wedstrijd uitstekend werd beschermd door goalie Jorrit Vos. Toch ontglipte de puck hem na ruim twee minuten. Halverwege de eerste periode vond John Versteeg samen met Stef Overweg en Ivan Muso het Luikse doel en was de stand weer gelijk, maar kort daarop scoorden de Bulldogs opnieuw. Met voor de rust nog iets meer dan negentig seconden te gaan bracht Maarten Brekelmans met een assist van Jerry Kinneging de balans weer in evenwicht. Assists komen van maximaal twee teamgenoten die de puck hebben aangeraakt voordat een speler scoort. Wie een assist geeft wordt altijd genoemd en krijgt  net als de goalmaker ook een punt voor hun persoonlijke score.

De  wedstrijd leek met 2-2 de rust in te gaan, maar Luik profiteerde op de valreep nog van een powerplay omdat John Versteeg twee minuten naar de strafbank werd verbannen voor slashing.

De Tigers vonden elkaar niet echt in de tweede periode. De Bulldogs waren ze steeds twee stappen voor en werkten zo hun plan uit. Het waren zij die profiteerden van de kansen die Amsterdam creëerde. Aanvallen werden tegenaanvallen. Duellen langs de boarding eindigden in het voordeel van Luik. Amsterdam verweerde zich kranig, maar moest het meer hebben van de snelheid van bijvoorbeeld Ivan Muso (die prachtig uitbrak en de goal helaas miste) of de verdediging van Tobias Kathan. Als speler deed iedere Tiger het goed, als team minder.

Een dubbele powerplay door highsticking van de Luikse goalie leverde Amsterdam niets op. Gescoord werd er wel. Vince van de Kraak zorgde voor de derde gelijkmaker. John Versteeg en Maarten Brekelmans gaven de assists. Toch was het weer Luik dat met een punt meer de tweede rust inging, 3-4 inmiddels.

Gedurende de derde periode raakten de Tigers elkaar steeds meer kwijt. De Bulldogs gingen ermee aan de haal en sloegen in totaal nog vijf keer toe, waarvan twee maal binnen vijftien seconden. Toen de rapen gaar waren gaven Maarten Brekelmans, John Versteeg en Stef Overweg Amsterdam nog een doekje voor het bloeden door de stand tijdens een powerplay 4-8 te maken. Toch was het weer Luik dat als laatste scoorde, 4-9. En zo werd een avond die al moeilijk begon gaandeweg loodzwaar. Volgende week zondag 20 januari zijn de Tigers de gastheren van de Microz Eaters uit Limburg. Tussentijds gaan ze langs in Tilburg en Nijmegen.