Home Overzicht Tigers verliezen eervol van nieuwe kampioen

Tigers verliezen eervol van nieuwe kampioen

0

De Tigers beginnen aan hun zomerslaap. Afgelopen zondag speelden ze hun laatste (thuis)wedstrijd van dit seizoen. Voor de gasten uit Eindhoven was de inzet het kampioenschap. De Tigers hoopten hun derde plek veilig te stellen.

Lewis Daniels

De spannende en goed gespeelde eerste periode begint hoopvol voor Amsterdam. Na 47 seconden ziet Billy Grapperhaus kans om zonder hulp van assists door de Eindhovense verdediging heen te breken, 1-0. Vier minuten later vinden de Kemphanen de Amsterdamse goal, 1-1. Een prachtige, individuele aanval van Bruno Oey haalt het doel van Eindhoven helaas net niet. Joy Jansen probeert kort daarna aan de zijkant van het veld door te breken, maar verliest de puck aan de Brabanders. De Tigers verzuimen voor te checken en betalen daar een prijs voor. Acht en tien minuten later worden ze door de Kemphanen om de tuin geleid, 1-3. Voorchecken is – kort samengevat – zo verdedigen dat de tegenpartij niet met de puck uit het neutrale (midden)vak komt, waardoor de opbouw van een aanval wordt geblokkeerd.

De Tigers zijn zonder meer op hun best in de tweede periode. Weer blijkt dat hun samenwerking zienderogen vooruit is gegaan. Ze werken keihard, spelen goed over en de verdediging is nu wel op orde. Het alsnog voorchecken blijkt zeer preventief. Bijna achttien minuten lang komt het sterke team van Eindhoven niet bij het goal van de Tigers, die de Brabanders goed onder de duim houden en met mooie aanvallen komen die het net niet halen. Dan staat het 1-4. Maar niet voor lang. Joy Jansen maakt met assists van  Billy Grapperhaus en Rick van den Huijsen korte metten met een inschattingsfout van de Eindhovense verdediging, 2-4. Helemaal geen hopeloze stand om de tweede rust mee in te gaan, die nog geen minuut later volgt.

‘Amsterdam huilt waar het eens gelachen heeft’, zong Jordaanprinses Zwarte Riek in 1964. Een sterk overdreven dramatische beschrijving van de derde periode, maar de laatste twintig minuten is er geen reden tot lachen in de Jaap Edenhal voor Amsterdam. De chemie tussen de spelers waar het team in de tweede periode zo ver mee kwam is verdwenen. Het zijn weer de fouten die ze afgelopen seizoen parten hebben gespeeld. Te weinig eenheid, soms rommelig spel, een slordige verdediging en paniek uit angst om te verliezen. Grootste boosdoener: het geen raad weten met powerplays van de tegenstander, vanavond goed voor 60% van de goals van Eindhoven. De Kemphanen maken gebruik van de zwakheden en schieten als sluipschutters op het doel, 2-6. Malachy Conghaile laat met assists van Rik van den Huijsen en Billy Grapperhaus de Tigers nog even terugkomen, 3-6. Nog geen halve minuut later geven de Kemphanen de genadeklap, 3-7.

Ondanks het goede spel van Amsterdam in de eerste en vooral de tweede periode is het niet waarschijnlijk dat de Tigers van Eindhoven zouden winnen, maar er had meer voor ze kunnen inzitten. Of beter gezegd, ze hadden minder tegen kunnen hebben. Neemt niet weg dat de Tigers zich tot de laatste seconden tot het uiterste inspanden en met trots de ijsarena mogen verlaten. Ze verloren niet van de eerste de beste, maar van de terechte nieuwe kampioen van 2018/2019 die meteen na de wedstrijd werd gehuldigd. Eindhoven heeft met vijftien gewonnen wedstrijden, een keer verlies en twee maal gelijkspel dit seizoen laten zien die eerste plek dubbel en dwars waard te zijn.

De Tigers zijn voor het behoud van hun derde plek afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen de Tilburg Trappers en de Unis Flyers Heerenveen/ Capitals Leeuwarden. Deze wedstrijd wordt op 31 maart in Tilburg gespeeld.

.

Buiten wordt het warmer, de lente is in aantocht. Toch slaat de kilte toe. Na een lange, hete winter in de Jaap Edenhal zullen de weekenden zonder ijshockey weer koud en eenzaam zijn. Maar niet getreurd. Op 6 april speelt het BeNe Leagueteam tegen het paralympisch team en op 20 april is er het U21-toernooi. En… Het seizoen 2019/2020 en nog vele daarna komen eraan! Hopelijk blijft ook in de toekomst de Jaap Edenhal de thuishaven van het Amsterdams ijshockey. Met de Jaap Edenbaan als voortuin. Schaatsen, ijs en Oost. Ze kunnen niet zonder elkaar.

Met dank aan Ellen Graaff Hermann