Home Overzicht Tigers vs GIJS Groningen: Spektakel in het Noorden is voor Amsterdam

Tigers vs GIJS Groningen: Spektakel in het Noorden is voor Amsterdam

1

Na een ruime overwinning op Utrecht en zeges op Leeuwarden en Den Haag waar meer in had kunnen zitten troffen de Tigers afgelopen zaterdag een tegenstander van formaat. Het publiek en de streamvolgers zagen een thriller op Gronings ijs.

Lewis Daniels | Foto’s Stefan van der Spek

De eerste periode levert beide teams lange tijd geen punten op en heeft weinig momenten die de boeken halen. De Tigers spelen solide en zijn sterker. Het lukt ze niet de puck naar het Gronings doel te brengen. GIJS komt beter in het spel en krijgt licht de overhand. Anderhalve minuut voor de eerste onderbreking zet een mooie individuele actie van Sebastiaan Snijder Groningen thuis op voorsprong, 1-0.

Rust doet wonderen. Binnen de eerste minuut van de tweede periode maakt Calvin Pohlman de stand gelijk. De assists zijn van Connor Barette en Rocco van Hoorn. De Tigers blijven scherp. Zeven minuten later bestormt Michael Mackie-Kwist tijdens een powerplay met assists van Julian Berteling en Zeb van Duin opnieuw de Groningse goal, 1-2. Ondanks hun vasthoudende spel en felheid in duels verzuimen de Tigers meer punten te maken.

De spanning stijgt. Groningen komt met een paar sterke aanvallen, die door een uitstekend keepende Jeremy Borgman het Tigerdoel niet halen. Ook de Groningse goalie weet zijn post te bewaken. GIJS haalt voordeel uit een powerplay, Mike Groenhof verzilvert de assists van Sebastiaan Snijder en Chris van der Vossen, 2-2. De twee powerplays die volgen zijn voor Amsterdam. Ze leveren het team geen punten op. In de laatste minuut voor de tweede rust maken de Tigers toch de dienst uit, Lance van Duin scoort alsnog de derde goal.

Beide teams draaien op volle kracht in de bloedstollende derde periode. De strafbanken zijn vaker bezet en twee Groningse spelers raken geblesseerd. Na ruim drie minuten spelen stuurt de scheidsrechter Mick Vastenhouw twee en tien minuten naar de Amsterdamse strafbank voor Checking to the Head. De Groningers slepen daar geen punt uit. Alexander Zimbelmann scoort kort daarop met een assist van Kevin Zimbelmann een ‘scramble’ goal voor de thuisploeg, 3-3.

Zeven minuten later komt het beslissende moment. Tobias Kathan verovert de puck en neemt die mee naar het thuisvak van GIJS. Zijn prachtige schot op het doel ketst af op de paal. Man of the match Jim Vorster grijpt in en schiet de game winning goal, 3-4. Groninger Ronald Koops blijft op het ijs liggen na een treffen met Rocco van Hoorn, die een Game Penalty krijgt voor Kneeing. Van de nog zeven minuten speeltijd moet Amsterdam het vijf minuten met een man minder doen. De Tigers hebben een zware dobber aan GIJS, maar houden stand. Groningen wisselt de goalie voor een veldspeler, die op de puck gaat liggen als Connor Barette op het lege doel schiet. Volgens het regelement is dit een technical goal. De hoofdscheidsrechter houdt er een andere visie op na en geeft de Tigers een penalty shot.

De Groningse keeper keert hierop terug. Michael Mackie-Kwist schiet de puck niet in, maar net over de goal. Groningen neemt daarop een time-out en ruilt hun keeper opnieuw voor een veldspeler. Door een assist van Calvin Pohlman heeft de sterk spelende Julian Berteling gelegenheid  het in de laatste seconde 3-5 voor Amsterdam te maken.

De overwinning op Groningen laat zien dat de Tigers terecht op de eerste plaats staan in hun poule. Ze verstevigen hun positie met zes punten verschil op GIJS. Met een goede coach, nieuwe talenten en ervaren spelers zijn de Tigers klaar om volgende week in Eindhoven tegen de Kemphanen te strijden, de nummer één in de andere poule.

Zaterdag 2 november spelen de Tigers weer in eigen huis tegen de Dordrecht Lions. Check de Oost Online Agenda voor meer informatie of /amsterdamtigers.com