Home Overzicht Tigers vs Unis Flyers: Zonder regisseur ben je nergens

Tigers vs Unis Flyers: Zonder regisseur ben je nergens

0

Na regen komt zonneschijn (en daarna weer regen). Clichés die je soms niet wilt horen. Voor de Tigers scheen de zon dit weekend in elk geval niet, het regende eerder tranen. Na de prachtige resultaten tegen Mechelen en de gedoodverfde kampioen Herentals vorig weekend leek een ander scenario dan weer een overwinning uitgesloten. De nuchtere Friezen maakten een einde aan die droom.

Verslag Lewis Daniels

Heerenveen gaat meteen voortvarend van start. Vrijwel geen Fries die niet kan schaatsen, maar de UNIS Flyers kunnen op het ijs ook met elkaar lezen en schrijven. Ze hebben ongetwijfeld een plan getrokken nadat de Tigers Herentals versloegen. Hun spel en organisatie staan als een huis. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De Tigers spelen rustiger en langzamer, maar zeker niet slecht. Ze zijn zoekende. Als ze elkaar niet weten te vinden wordt hun spel slordiger. Heerenveen ziet mogelijkheden en probeert ze uit, maar komt niet door de verdediging en langs goalie Jorit Vos. Daarvoor is een powerplay nodig,

0-1. Niets aan de hand, denken de Tigersupporters. Vorige week tegen Herentals begon het immers ook met 0-1. En voor de rust was het al 3-2. Helaas. Dat was vorige week. De powerplays van de Tigers leveren deze week niets op.

De vijftiende minuut is het dieptepunt van de avond. De Tigers en hun supporters zien het en Heerenveen hoogstwaarschijnlijk ook. Het doel van Amsterdam is vlak voor een raak schot van de Flyers verschoven en dat betekent geen geldig goal. De scheidsrechter ontgaat het, 0-2. Iemand die het niet ontgaat en dat terecht kenbaar maakt is coach Frank Versteeg, die daar een hoge prijs voor betaalt. Hij moet de spelersbench verlaten. Voor de scheidsrechter: de functie van een coach is zijn team steunen, verdedigen en regisseren. Geef die persoon de gelegenheid zijn werk te doen. Over regisseren gesproken, door het uitsluiten van Versteeg zijn de Tigers de persoon kwijt die ze het hardst nodig hebben. Iemand die de situatie kan overzien, het hoofd koel houdt en het draaiboek bepaalt. Een regisseur. Precies. De coach.

De Tigers lijken stuurloos in de tweede periode en geven daardoor te veel passes weg. Mooie, individuele acties halen niets uit. Het Friese leger rijdt ze keer op keer klem. Amsterdamse aanvallen genoeg, maar goals blijven uit. Tussen de scheidsrechters en de Tigersupporters is de verstandhouding inmiddels net zo koel als het ijs. Het kwik daalt verder als een duidelijk geschrokken Martijn Geerligs twee minuten naar de strafbank moet wegens delaying the game (vertraging van het spel). Hij schoot per abuis de puck in het publiek. Tja. Tja. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Ondertussen gaan de Friezen aan de haal met de deceptie en verwarring bij de Tigers, 0-7. Vlak voor de tweede rust is er een kleine opleving. Calvin Pohlman weet met assists van Ivan Muso en Rocco van Hoorn toch nog te scoren, 1-7.

In de derde periode krijgen de Friezen minder ruimte. Amsterdam hervindt zichzelf, maar onvoldoende. Mooie kansen worden niet afgemaakt. De UNIS Flyers spelen hun tijd uit. Op de koop toe scoren ze vijf minuten voor het eindsignaal hun achtste goal.

Met een eindstand van 1-8 heeft Heerenveen de Tigers dit weekend getemd. De Tigertornado van twee weken geleden tegen de Zoetermeer Panters is geluwd. De Tigertrip tegen Herentals en Mechelen heeft een pauze. Let wel, een pauze. Voorbij is het nog lang niet. Komende vrijdag spelen de Tigers opnieuw tegen de Panters, ditmaal in Zoetermeer. De uitslag van deze wedstrijd is vrijwel zeker beslissend voor al dan niet deelnemen aan de play-offs. Reis daarom vanaf de Jaap Edenhal mee met de supportersbus van de Tigers. Voor meer informatie:

Zondag 24 februari ontvangen de Tigers de Antwerpen Phantons in de Jaap Edenhal.

Met dank aan Ian Bijl