Home Overzicht Tijdelijk gewone ‘straatnamen’ op Centrumeiland

Tijdelijk gewone ‘straatnamen’ op Centrumeiland

0

De straten van Centrumeiland op IJburg krijgen tijdelijke namen. Dat komt omdat de discussie over definitieve namen nog niet is afgerond. Het gemeentebestuur heeft besloten dat tijdelijke straatnamen zijn: ‘De eerste straat’ tot en met ‘De achtentwintigste straat’. Net als in bijvoorbeeld New York. Maar daar zijn ze definitief.

De tijdelijke namen zijn nodig zodat de toekomstige bewoners alvast de gewenste nutsvoorzieningen kunnen aanvragen. De besluitvorming over de definitieve namen zal plaatsvinden voordat de bewoners verhuizen naar de nieuwe wijk. De definitieve straatnamen worden de komende twee maanden verder uitgewerkt en voorgelegd voor besluitvorming. In de gemeenteraad is afgesproken dat het thema voor deze wijk ‘Kolonialisme en slavernij’ is. Dit doet recht aan de verschillende bevolkingsgroepen van Amsterdam.

Eerst had de straatnamencommissie bedacht de namen te wijden aan de slag om de Zuiderzee in 1573. Maar stadsdeel Oost had  laten weten niet gelukkig te zijn met deze keuze voor een ‘masculien’ thema. Ook zouden de namen moeilijk uit te spreken zijn. Nu krijgen de straten namen die te maken hebben met kolonialisme en slavernij. De eerste woningen op Centrumeiland worden vanaf 2021 gebouwd.