Home Overzicht Tilanusstraat wil behoud bomen en meer fietsparkeerplekken

Tilanusstraat wil behoud bomen en meer fietsparkeerplekken

0
Als in 2016 was de buurt actief voor het behoud van de elf Metasequoia's in de Tilanusstraat.

De bewoners van de Tilanusstraat zijn niet blij met de plannen voor de herinrichting van hun straat. De elf Metasequoia bomen moeten verdwijnen en er komen maar achttien extra fietsparkeerplaatsen bij. Op uitnodiging van de bewoners kwamen vier leden van de bestuurscommissie een kijkje nemen in de straat.

Beeld Eddy Ellert

Bewoonster Ingrid Oosterheerd: ‘De commissieleden waren geïnteresseerd. We hebben ons verhaal kunnen doen. Ze zeiden: ‘U heeft ons wel wakker geschud, anders was het een hamerstuk geworden.’ Ze gaven aan dat we op tijd waren, dat er nog een inspraakavond komt en dat er dan nog ruimte zou zijn als zaken verder uitgezocht moesten worden. Maar we houden een slag om de arm.’

Gezonde bomen
De bomen zijn gezond en behoeven weinig tot geen onderhoud. Waarom moeten gezonde bomen, die bovendien hele goede fijnstoffilters zijn, verdwijnen? En waarom geen duidelijker antwoord op de fietsparkeerplekken-nood in de straat? In het plan is plaats voor 194 fietsparkeerplekken terwijl er gemiddeld zo’n 400 fietsen in de straat staan. Veel woningen hebben geen eigen berging of box. Daarbij komt nog dat de straat in erbarmelijke staat is. Dit komt door meerdere bouwactiviteiten in de straat. De laatste jaren zijn er twee grote nieuwbouwprojecten gerealiseerd en heeft er een grote renovatie plaatsgevonden.

‘Wegdekvernielers’
De bomen worden nu opgevoerd als potentiële wegdekvernielers, terwijl ze al 25 jaar heel rustig hun werk staan te doen. De bomen sieren de straat en filteren het fijnstof van de Wibautstraat en de Stadhouderskade. De gemeente heeft bomenonderzoek laten doen, maar gebruikt het onderzoek als een optelsom om aan te voeren dat de bomen weg moeten. Bij de inspraak hebben de bewoners gevraagd om eerst ook de alternatieve scenario’s te laten onderzoeken, iets waar de gemeente vooralsnog niet positief tegenover staat.

Weinig vertrouwen
Het tot nu toe verlopen proces geeft de bewoners nog geen vertrouwen. Eerst horen zij graag of de hoofdstedelijke bomenconsulent ook aan het projectteam wordt toegevoegd. En of men ook andere scenario’s wil laten onderzoeken. Want op alle punten is het goed mogelijk om bij de herinrichting Tilanusstraat rekening te houden met de gezonde bomen.