Heel veel kinderen zijn vertalers voor hun ouders. Denk aan ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of ouders die het Nederlands niet machtig zijn. Die kinderen openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol blijven ze vaak onzichtbaar. Met het kunstproject TransTaalKinderen krijgen ze een gezicht.
De kinderen vertellen in het project van kunstenaarscollectief Moving Arts Project (MAP) over het vertalen voor hun ouders. Ze helpen hun ouders dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Zij vertellen over het plezier én de verwarring en andere tegenstrijdigheden die zij beleven als vertalers. TransTaalKinderen zoomt in op de betekenis van hun rol en de dilemma’s die ermee gepaard gaan.
De kindvertalers bemiddelen tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen.
Na een tournee langs verschillende vestigingen van de Oba, parken en pleinen sluit TransTaalKinderen af in Oba Oosterdok. Daar is van 12 tot en met 28 november een expositie te zien van levensgrote deurportretten. Voor meer verdieping is er op woensdag 21 november in de Forumzaal van de Oba het TransTaalForum XL. In deze meet-up wisselen ervaringsdeskundigen, wetenschappers, professionals uit de wijk uit onder meer de zorg, onderwijs, welzijn en overheid en andere geïnteresseerden, met elkaar van gedachten over kinderen die vertalen voor hun ouders. Wat is er tijdens TransTaalKinderen ontdekt? Ideeën en wijze raad worden voor de toekomst verzameld, zoals sociaal-culturele aannames over wat we normaal vinden, en wat niet, en hoe daarmee om te gaan.
In Oba Oosterdok van 12 tot en met 28 november een expositie van levensgrote deurportretten
TransTaalKinderen gaat over de mogelijkheid om aan een tekst uiteenlopende betekenissen toe te kennen. Over het bewegen in grensgebieden. Deze kindvertalers bemiddelen tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Met TransTaalKinderen laat MAP de meerstemmigheid rondom dit thema horen met een hoofdrol voor de kindvertalers zelf.
Check TransTaalKinderen | Facebookpagina