Home Gezin TransTaalKinderen vertalen voor hun ouders

TransTaalKinderen vertalen voor hun ouders

0

Met een installatie in de bieb, een lezing, gesprekken en optredens strijkt TransTaalKinderen neer in de OBA Javaplein. Een expositie van deurportretten is buiten op het Javaplein. Die waren tot eind juni te bewonderen in de Tolhuistuin. Daar was ook de opening van het project.

Legio kids doen het dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door, vertalen voor hun ouders. Denk aan kids van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol als verbinder blijven ze vaak onzichtbaar. Hoe is het om te vertalen voor je ouders? Wie zijn die kinderen, wat maken zij mee? Benieuwd naar hun verhaal? In het kunstproject TransTaalKinderen van Moving Arts Project maak je kennis met deze kinderen en hun ervaringen.

TransTaalKinderen van 4 tot en met 15 juli in Oba Javaplein

Bruggenbouwers
Hoe is het om te bewegen tussen talen binnen en buiten het gezin, tussen generaties? Wat gebeurt er in dat grensgebied? Over die fascinatie gaat TransTaalKinderen. De titel verwijst naar de Transvaalbuurt waarin kunstenaarscollectief Moving Arts Project haar basis heeft en waar een aantal van de deelnemende kinderen vandaan komt.

Vertaalkids wisselen ervaring uit
Met workshops van professionele kunstenaars geven ‘kindvertalers’, ervaringsdeskundigen van alle leeftijden, vorm aan hun eigen (beeld-)verhaal. Die verhalen vinden hun weg in een reizende tentoonstelling, die deze zomer door Amsterdam trekt langs openbare bibliotheken, parken en pleinen. Ook creëert TransTaalKinderen ruimte voor gesprek over hoe het is om te vertalen voor je ouders: in het TransTaalForum wisselen de vertaalkids ervaringen uit met professionele vertalers en tolken, taal-experts en andere geïnteresseerden.

Kwaliteiten zichtbaar maken
TransTaalKinderen toont de maatschappelijke rol van deze kinderen. Het vertalende kind treedt op als bemiddelaar tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Zonder kwesties als taalachterstand en loyaliteitsdilemma’s te bagatelliseren wil Moving Arts Project met TransTaalKinderen de kwaliteiten zichtbaar maken die kinderen hebben opgedaan door te vertalen, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, empathisch vermogen, creativiteit, improvisatie en aanpassingsvermogen.

Innovatiesubsidie voor KAREL
Een ander project van Moving Arts Project is KAREL. Het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) heeft dat project de innovatiesubsidie toegekend. Daarmee kan KAREL verder ontwikkeld worden en zo bijdragen aan duurzame, sociale en culturele, CO2-neutrale evenementen in de stad.

Voormalige SRV-wagen
KAREL staat voor KAR voor Elektriciteit op Locatie. KAREL is een stalen busje en voormalige SRV-wagen van het oerdegelijke Hollandse merk Spijkstaal, dat al lang voordat het noodzaak werd elektrische wagens bouwde. KAREL vervoert decors, bouwmateriaal, gereedschap en andere productieonderdelen én voorziet in energie op locatie voor buitenevenementen in Amsterdam. KAREL is een waar rolmodel. Hij is namelijk CO2-neutraal en verspreidt de boodschap van groen en duurzaam dwars door de stad.

Theaterles
De jeugdtheaterlessen zijn begonnen. De groep van 8 tot 11-jarigen is lekker bezig en zit vol. Maar ben je tussen 12 en 16 jaar oud, dan kun je nog meedoen. Dus beste tieners, woon je in Amsterdam Oost en zou je wel een willen leren hoe het is om op het toneel te staan in een voorstelling? T/m 12 juli kun je op donderdag van 16.00 – 18.00 uur theaterles volgen in de studio van Moving Arts Project in Tugela85, o.l.v. Mariken Bijnen, Christian Guerematchi, Diane Elshout en Bo Bogaert. En na de zomer werk je mee aan een theatervoorstelling! Geef je snel op via [email protected].