Home Overzicht Triest familieverhaal intiem verteld in Museum Perron Oost

Triest familieverhaal intiem verteld in Museum Perron Oost

0
Door de ramen van Museum Perron Oost, kun je wel wat zien, maar niet alles.

Wegens verzetsactiviteiten werd Ies van Bergen in 1941 in de Indische Buurt opgepakt wegens verzetsactiviteiten en uiteindelijk is hij in een concentratiekamp om het leven gekomen. Zijn dochter Chaja verloor haar beide joodse ouders in de Tweede Wereldoorlog en werd daarna opgevangen en opgevoed door haar stiefmoeder. Chaja van Bergen maakte een reconstructie van haar familiegeschiedenis. In Museum Perron Oost is een intieme tentoonstelling ingericht met foto’s, brieven en levensverhalen rond verzetsstrijder Ies van Bergen.

Chaja van Bergen houdt zich bezig met het reconstrueren van haar familiegeschiedenis. De tentoonstelling in het perronhuisje is onderdeel van deze zoektocht. Ies van Bergen raakte in 1938 tijdens de Spaanse Burgeroorlog zijn arm kwijt en wordt in 1941 wegens verzetsactiviteiten vanuit de Indische Buurt opgepakt en via Kamp Amersfoort naar Midden Europa afgevoerd. Daar werd hij uiteindelijk als jood om het leven gebracht. De tentoonstelling vertelt ook het levensverhaal van zijn dochter Chaja, die als Ageeth Bougier de oorlog overleefde. Onder de titel ‘Wie ben ik – Een joodse familiegeschiedenis’ laat Chaja van Bergen in woord en beeld zien wat haar zoektocht heeft opgeleverd.

Op het perron
Museum Perron Oost is onderdeel van het monumentale perron op de Cruquiusweg. Het is gevestigd in een opzichtershuisje, dat er midden tussen de havenactiviteiten stond. Je fietst er voor je het weet voorbij en er zijn maar weinig mensen die weten dat in het huisje van 6 m2 het misschien wel kleinste museum ter wereld is gevestigd. Het perron is regelmatig het podium van activiteiten die steeds als onderwerp verhalen hebben uit het oostelijk deel van de stad. Zo is er aansluitend op de expositie op 5 mei is een Vrijheidsmaaltijd die in het teken staat van de familiegeschiedenis van Chaja van Bergen.

Openingstijden
De mogelijkheden van Museum Perron Oost zijn beperkt en zo ook de openingstijden van de expositie. Als je meer wilt zien dan door de ramen naar binnen gluren dan kun je naar binnen op 4 mei van 12.00 tot 18.00 uur, op 5 mei van 14.00 tot 20.30 uur en op 6 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Maar nog tot tot 31 mei kun je op afspraak naar binnen. Als je een afspraak maakt dan komt er speciaal iemand naar het perronhuisje om het te openen en de tentoonstelling te bespreken. Contact [email protected] of 06 5340 4786.

Twee kleine ruimtes aan elkaar verbonden, met ieder een eigen deur: het kleinste museum ter wereld.