Home Overzicht Trio silo’s op Zeeburgereiland staat te wachten op nieuwe plannen

Trio silo’s op Zeeburgereiland staat te wachten op nieuwe plannen

0
Het trio silo's staat netjes in het gelid te wachten op een nieuwe bestemming. Foto Hans Heitgeert.

De drie markante silo’s op Zeeburgereiland gaan een nieuwe invulling krijgen. Het trio silo’s in de Sportheldenbuurt – het voormalige terrein van de rioolwaterzuivering – staan al geruime tijd leeg. Toch zijn zij een belangrijk onderdeel van de wijk, alleen al door hun bijzondere verschijningsvorm. Door de silo’s een nieuwe invulling te geven, kunnen ze een belangrijke rol gaan spelen in de levendigheid en het karakter van de Sportheldenbuurt. De gemeente Amsterdam schrijft een prijsvraag uit en probeert zo het trio silo’s een nieuwe bestemming te geven.

De gemeente gaat door middel van de prijsvraag op zoek naar een of meerdere ondernemers met een interessant programma voor de silo’s. Het moet een creatieve mix zijn van  culturele, maatschappelijke, recreatieve, sportieve en educatieve functies. Ook commerciële functies zijn toegestaan. Partijen kunnen een plan indienen voor een, twee of zelfs alle drie de silo’s.

In de silo’s kwam geen klimhal…

In de silo’s kwam geen klimhal…

Drie silo’s bepaalden de horizon
Het Zeeburgereiland is in hoog tempo veranderd van een verlaten eiland tussen twee bruggen tot nieuwe een stadswijk. Woningen in alle soorten en maten schieten uit de grond, er zijn scholen en een sporthal komt eraan. Te midden van dat alles staan de drie enorme silo’s die jarenlang de horizon van het Zeeburgereiland bepaalden. Plannen om van die voormalige opslagtanks van de rioolwaterzuivering iets moois te maken, waren er, maar sneuvelden in de economische crisis.

Annie M.G. Schmidthuis kwam er niet
In 2008 schreef de gemeente een prijsvraag uit om de gebouwen te voorzien van een nieuwe functie. De prijsvraag werd gewonnen door initiatiefnemers voor een Annie M.G. Schmidthuis, een museum, speelhuis en restaurant waar het leven en werk van de schrijfster zou worden belicht. Door de crisis zijn de plannen nooit uitgevoerd. Ook het plan om van één van de silo’s een klimhal te maken sneuvelde. Nu de bouw in de Sportheldenbuurt weer volop in gang is, lijkt de tijd rijp om op zoek te gaan naar nieuwe geschikte initiatieven voor het trio silo’s.

De plannen voor een Annie M.G. Schmidthuis haalden het niet.
Vorig artikelMaak kennis met… Hanz van Onna
Volgend artikelTe zien in Persmuseum: Zwarte Piet in de Media