Home Duurzaam Tropeninstituut wordt huis voor duurzaamheid

Tropeninstituut wordt huis voor duurzaamheid

0

Het majestueuze gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het KIT, wordt meer en meer een huis voor duurzaamheid. Tal van bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheidsontwikkeling hebben er een plek gevonden. Maandag was er een belangrijke bijeenkomst, de SDG Impact Summit.

In het KIT werd tijdens het congres onder meer ‘Adopteer een SDG’ gelanceerd. Daarbij adopteerden Kamerleden voor zes maanden één of meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) en verbinden die tijdens de adoptieperiode zichtbaar en concreet aan hun politieke werk.

Wat zijn SDG’s?
Met de 17 ‘Sustainable Development Goals’, of Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties moet de wereld in 2030 een ‘een betere plek zijn. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

Zestien kamerleden
Het zijn maar liefst zestien Kamerleden van zeven verschillende politieke partijen (SGP, ChristenUnie, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP), uit elf verschillende parlementaire commissies, die de uitdaging zijn aangaan. Samen adopteren zij 12 van de 17 SDG’s. Dat doen ze niet alleen. Ze worden op de voet gevolgd en gestimuleerd door een breed scala van maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDG’s.

SDG House in het KIT
Tijdens het congres, twee jaar na de aanname van de SDG’s door de Verenigde Naties, werd ook het SDG House gelanceerd. Het is een fysieke en virtuele plek binnen het KIT voor organisaties die werken aan de 17 doelen voor een betere wereld. Inmiddels zitten 48 organisaties uit alle sectoren in het gebouw die werken op duurzame thema’s. Die organisaties richten zich niet alleen op ontwikkelingslanden en overheden, maar ook op bedrijven en particuliere initiatieven.

Veel veranderd in het KIT
Na de ingrijpende bezuinigingen bij het KIT is er veel veranderd. De twee theaters zijn gesloten, de bibliotheek is verhuisd naar Leiden en het museum is gaan samenwerken met het Afrika- en Volkenkundemuseum. In het KIT is nog maar zo’n tien procent in gebruik bij onderzoekers van de organisatie zelf.

 

 

 

Vorig artikel‘Levensmiddelen zaten in DNA’
Volgend artikelLangverwacht Grévy-zebraveulen geboren