Home Kunst Tubaïst Matthijs Leffers winnaar Grachtenfestival Conservatorium Concours

Tubaïst Matthijs Leffers winnaar Grachtenfestival Conservatorium Concours

0
Matthijs Leffers, winnaar van de Vakjuryprijs en het Duo IKT bestaande uit saxofoniste Janina Lorenci en percussioniste Lola Mlacnik. Foto Ronald Knapp..

Matthijs Leffers is de winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018. De tubaïst studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens de finale streden zes studenten in de NedPhO-Koepel om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs.

Juryvoorzitter David Faber, cellist bij het Dudok Kwartet was erg te spreken over de winnaar: ‘Matthijs is Iemand die met heel veel soevereiniteit op het podium staat. Hij maakte zich niet druk om wie en wat er van hem gevonden wordt. Met enorm heel veel liefde voor zijn instrument enthousiasmeert hij het publiek en zijn medemusici. Door zijn gevarieerde programma laat hij alle kanten van de tuba horen.’

Optreden tijdens festival en tour
Matthijs Leffers wint een optreden tijdens het Grachtenfestival, dat dit jaar plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus en een tour langs zeven Nederlandse concertzalen in het seizoen 2018/2019. Verder wint hij een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 6 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Publieksprijs voor Duo IKT
De Publieksprijs ging met de meerderheid van de  stemmen naar Duo IKT, studerend aan het Conservatorium van Amsterdam. Het duo wint daarmee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018 en een tour langs Nederlandse concertzalen – samen met de winnaar van de Vakjuryprijs. De finalisten werden door de jury beoordeeld op instrumentbeheersing en repertoirekeuze. Daarnaast beoordeelt de jury de manier waarop de musicus zich presenteert aan het publiek. De finalisten kregen enkele weken voor de finale een presentatietraining van Ab Nieuwdorp, presentator op NPO Radio 4 en artistiek adviseur van het Grachtenfestival.

 

Vorig artikelAfnemende belangstelling: Open Coffee Oost stopt bijeenkomsten
Volgend artikel‘Maalstroom’ van Sigrid Rausing