Home Groen Tuinieren met uitzicht

Tuinieren met uitzicht

0
De tuin heeft een mooie vorm, een spiraal, met een picknickplek in het midden.

Als ik de Proeftuin op het Steigereiland heb opgespoord, zie ik meteen de picknicktafel staan vol met allerlei taarten en sapjes. Het is Open Dag en een beetje feest bij deze buurtmoestuin met wel het mooiste uitzicht van allemaal, zo over het water van het IJmeer. Ik spreek met Julia, toevallig een vroegere medewerkster van Dwars.

Door Ton Hendrix

‘Er zijn hier 32 tuintjes van ongeveer 9 m², dat zijn de moestuintjes voor individuele tuiniers. De buitenrand van de tuin is de pluktuin. Kinderen vinden het leuk om dingen te plukken. We dachten: als we ze een pluktuin geven, dan laten ze de tomaatjes uit de moestuinen staan. Het is trouwens publieke ruimte. We hadden hiervoor ook een moestuin, bij de Zuiderzeeschool, met een leuke actieve groep tuiniers, maar er moest daar gebouwd worden. Toen hebben we de gemeente gevraagd om een nieuwe plek waar we konden blijven zitten. Dat werd de Proeftuin hier, op het Proefeiland.’

‘…het was hartstikke koud, maar iedereen stak de handen uit de mouwen’

Diverser
‘De mensen die hier tuinieren zijn allemaal IJburgers en de meeste van dit eiland. Zoals je ziet, zijn we met voornamelijk vrouwen, al doen bij sommigen ook de echtgenoten ook mee. En er doet één jongere mee. We willen de samenstelling nog wat diverser maken. We zouden het leuk vinden als de tuin op den duur een echte afspiegeling wordt van de buurt.

We zijn in januari begonnen met de aanleg. Met een stuk of 30 buren, het was hartstikke koud, maar iedereen stak de handen uit de mouwen. Er werd door het Stadsdeel aarde gestort, maar dat was een beetje weinig. Veel mensen hebben er nog aarde en mest aan toegevoegd.’

‘De tuin heeft een mooie vorm, een spiraal, met een schelpenpad tussen de tuintjes door, en de picknickplek in het midden. Dat hebben we zelf bedacht, en het Stadsdeel heeft het voor ons aangelegd. Er staan telkens series van drie bakken voor mensen die liever staande willen tuinieren, de andere helft wil op de volle grond, het is nu om en om hoog en laag. In de oude tuin hadden we alleen maar bakken, maar dit ziet er leuker uit.

Een keer per maand komen we bij elkaar, dan neemt er altijd wel iemand koffie en taart mee. Een beetje zoals nu, maar dan wat kleinschaliger. Verder tuiniert ieder wanneer ’ie wil.’

Positieve manier
‘Ieder legt wat geld in, we hebben een gezamenlijke rekening. Zo verzorgen we samen de tuin. Er staat een kist met een cijferslotje, ieder kan het gereedschap daaruit gebruiken. Er is een gezamenlijke compostbak, er staat een echte handpomp, dan hoef je dus geen kraanwater te gebruiken.

Ik heb zelf hier een tuintje samen met onze woongroep. Er staan heel veel slasoorten, tuinbonen, doperwten, snijbiet, raapsteeltjes, palmkool, et cetera. Tuinbonen, erwten en sla kunnen we al oogsten, maar de rest moet nog groeien.

Hier in de pluktuin hebben we fruitboompjes, die hebben we verhuisd uit onze vorige tuin. In de pluktuin staan verder kruiden, bessenstruikjes, bloemen en plukbare planten. Alle tuiniers werken mee in de pluktuin, ieder heeft een stukje dat ’ie bij houdt: onkruid wieden, water geven. De pluktuin is er voor de buurt, iedereen kan er komen plukken.

We dachten: we moeten een open dag organiseren om de tuin te laten zien aan de buurt. Het ziet er prachtig uit, de bloemen bloeien nu. We hadden ook een paar keer dat er hier iets vernield was. We wilden daar iets doen op een positieve manier. Meer mensen erbij betrekken, zoals een schoolklas hier rondleiden. En deze open dag is ook daarvoor bedoeld. Er wordt misschien ook minder kapot gemaakt als mensen zien hoeveel liefde er in de plantjes wordt gestopt.’

Reacties  [email protected]