De tuintjes van Betondorp liggen er niet altijd goed bij. Maar door de mensen van ‘Groetje Groen’ komen er steeds meer tuinen bij die er goed uitzien. Ook maken ze het oorspronkelijke tuindorp beter bestand tegen de hoosbuien die Amsterdam tegenwoordig teisteren.
Tekst en foto’s Dick Feenstra
Betondorp werd rond het jaar 1925 gebouwd als tuindorp en had een eigen gemeentehuis. Diverse architecten kregen opdrachten om er groen in aan te leggen, er een groene buurt van te maken. En Betondorp werd een ruim opgezette wijk met doorkijkjes en bijzondere bouwstijlen zoals de Amsterdamse school. Het dorp is opgedeeld in kleinschalige en intiem ogende hofjes.
Rond 1937 kreeg Betondorp een bijnaam: het Bessendorp. Woningbouwvereniging Eigen Haard had er een grote binnentuin met bessenstruiken aangelegd en organiseerde in de nazomer een optocht waarna de kinderen getrakteerd werden op bessen en ander lekkers. Dit was een aanvulling op het karige menu van de crisisjaren.
Canta’s en kinderwagens
Maar de omgeving van het dorp veranderde. Langzamerhand verdwenen de tuinen en landerijen eromheen. Amsterdam slokte Betondorp op en de snelweg werd een nieuwe grens. De bewoners werden oud zodat veel tuintjes er verwaarloosd bij kwamen te liggen. Andere tuintjes werden betegeld. Maar ook bezuinigingen bij de gemeente leidden tot minder onderhoud van het vele groen. En zo ging de buurt zichtbaar achteruit.

Maar toen de sociale woningbouw in de uitverkoop ging kwamen er meer jonge mensen wonen. Naast de Canta’s en de scootmobielen kwamen er steeds meer kinderwagens in de straten.
Al jaren geleden waren er mensen die er iets moois van wilden gaan maken en Betondorp zo zijn authentieke karakter van tuindorp teruggeven. Vier studenten van de Academie van de Stad vormden de motor van dit initiatief. Ze noemden zich Bloeiend Betondorp en hun doel was om te werken aan tuinonderhoud voor en door Betondorpers. Zo wilden ze ook meer saamhorigheid en bedrijvigheid in de vergrijzende wijk brengen.
Tuinonderhoud
Ook Pieter de Paauw is zo iemand die zich hiervoor inzet. Hij is de coördinator van Groetje Groen, een groep vrijwilligers die Betondorpers helpt bij het onderhoud en de herinrichting van hun tuintje. Hij is één van de nieuwe bewoners. De sociaal geograaf is docent aardrijkskunde op een gymnasium.
De Paauw: ‘Groetje Groen’ onderhoudt met 25 vrijwilligers ongeveer dertig tuinen van mensen, die daar zelf niet meer toe in staat zijn. IJmere, Eigen Haard en Fonds voor Oost springen bij om het groen in de buurt te onderhouden. Ze maken het voor ons mogelijk om gereedschappen aan te schaffen en er is een schuur voor de opslag ervan. De woningbouwverenigingen attenderen ons ook op tuinen die aan het vervallen zijn.’
Bloembollen over?
Daarnaast werkt ‘Groetje Groen’ samen met de stichting Rainproof. Op www.rainproof.nl wordt uitgelegd hoe Amsterdam beter bestand kan worden gemaakt tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien. De Paauw: ‘Nogal wat tuinen zijn betegeld. Daardoor kan het regenwater niet goed afgevoerd worden. Het is belangrijk dat er weer echte tuintjes komen, om het teveel aan water kwijt te kunnen.’
‘Groetje Groen’ zet zich in om van Betondorp een groen en bloeiend tuindorp te maken. Ze hebben tijdens de Burendag her en der bessenstruiken geplant en zo werd in deze eeuw opnieuw het bessenfeest gevierd. Ook zijn ze van plan om een wormenhotel op de Brink te plaatsen.
Rond de Brink zijn destijds op de gevels bloembakken aangebracht. Groentje Groen zou graag willen dat in deze bakken, weer bloemen gaan bloeien. Piet de Paauw: ‘ Heb je uitgebloeide bloembollen? Lever ze in bij het Karnhuis, Karnstraat 2. En heb je zin om Betondorp nog groener te maken, geef je op [email protected].’
ik zou graag hulp willen met mijn tuin